25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Ne tako davne 1981. godine u Bogoti, 25. novembar je uzet kao dan kada se obeležava borba protiv nasilja nad ženama. Ovaj datum je izabran u znak sećanja na sestre Mirabel, političke aktivistkinje, koje su nemilosrdno ubijene u Dominikanskoj Republici 1960. godine.

Ujedinjene nacije su prihvatile ovaj datum 1999. godine i od tada se svake godine širom sveta obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Žene u celom svetu, pa i u Srbiji, su svakodnevno izložene nekoj vrsti nasilja, kako fizičkom, seksualnom, tako i psihičkom. Nasilje se prvenstveno javlja u porodici, ali i na radnom mestu, pa i na ulici.

Univerzalna ljudska prava bi trebalo da se odnose na sva ljudska bića. Zbog toga je bitno da se radi na razvijanju svesti ljudi širom sveta, kako bi se suzbila diskriminacija žena, a nasilje nad njima iskorenilo.

Mnoge žene se nalaze u situacijama za koje veruju da ne postoji rešenje. Mnoge žene ćute, čak i kada im se dešava najgore, misleći da je jedini izlaz iz njihove situacije samoubistvo. Mnoge žene ćute dok ne bude prekasno. Mnoge takve žene se nalaze u vašoj neposrednoj okolini, a da vi to i ne znate.

A zašto je to tako? Zato što živimo u svetu i društvu gde se o takvim stvarima ćuti, gde nije pristojno mešati se u tuđi život, brak ili vezu. Vekovima smo učeni da okrećemo glavu, da ne obraćamo pažnju na tuđe probleme i da mislimo da je normalno da žena trpi vikanje i po koji šamar s vremena na vreme.

Ali istina je da ne smemo ćutati, ne smemo okretati glavu i dopuštati da se o ovoj temi ćuti, niti da se nemo posmatra dok neka žena iz naše okoline prolazi kroz pakao.

Ukoliko ste svedok bilo kakvog nasilja prema ženama potrebno je da reagujete i da  prijavite slučaj nadležnim organima.

A ono što je najpotrebnije je da naučite da nije normalno da bilo koja žena, bilo gde u svetu, trpi bilo kakav vid nasilja ili diskriminacija, kako u svojoj kući, tako i na poslu, pa i na ulici.

Nemojte ćutati! Nemojte ćutati ako ste Vi žrtva, a nemojte ćutati ni ako je žrtva neko koga Vi poznajete, pa makar površno. Zapamtite da Vašom odlukom da ne ćutite možete spasiti ljudski život.

Prethodni tekstUživajte u prirodi kada god to poželite
Sledeći tekst„Južni vetar 2: Ubrzanje“ pred Mitrovčanima