27. Festival tamburaških orkestara Vojvodine u Rumi

Foto: mojgradsm.rs

Ruma kao festivalski grad i ove godine je organizovala Festival tamburaških orkestara Vojvodine, koji je održan u Vekikoj dvorani Kulturnog centra “Brana Crnčević” Ruma po 27. put.

Ovogodišnji festival je bio revijalnog karaktera, a nastupili su: Gradski tamburaški orkestar „Branko Radičević“ Ruma, Tamburaški orkestar HKPD „Matija Gubec“ Ruma, Tamburaški orkestar „Tamburatorium“ Pančevo i Tamburaški orkestar „Srem“ Sremska Mitrovica.

Četiri tamburaška orkestra izvodili su tradicionalne i klasične kompozicije, a publika je uživala u tamburaškim izvedbama Štrausa, Čajkovskog, Bramska, u muzici koju su komponovali Kornelije Kovač, Sava Vukosavljev i tradicionalnim pesmama. Za rumske tamburaške orkestre nastupile su i solistkinje dr Agota Vitkai Kučera i Marija Ratančić.

Foto: mojgradsm.rs

“Ruma je festivalski grad. U ovom gradu postoje dva tamburaška orkestra, a grad sa dva tamburaška orkestra je zaista bogat, jer tamburaških orkestara u Vojvodini je sve manje Trebalo je da bude održan kao i ranije u dve festivalske večeri u takmičarskom formatu, ali je ovaj revijalnog karaktera i održava se samo jedno veče, sa četiri orkestra i mi smo srećni što ga održavamo. Pokrajinska  Vlada i Savez tamburačkih orkjestara Vojvodine se svim silama bore da očuvaju ovakav festival. Svake godine dobijamo sredstva za njegovu organizaciju, a koliko dobijemo toliko i mi izdvojimo, dajemo sve od sebe da to očuvamo i održavamo “, rekla je direktorka Kulturnog centra “Brana Crnčević” Ruma, Katarina Filipović.

Festival se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Opštine Ruma, Kulturnog centra u organizaciji Tamburaškog saveza Vojvodine. Festival je pod različitim nazivima počeo da se održava još 1960.godine.

Foto: mojgradsm.rs

„Hvala svima koji su pre više od šest decenija osnovali ovaj festival, koji su ga održali, ali hvala pre svega članovima ova četiri orkestra koji su se posle dvogodišnje pauze i opšte letargije koja je zavladala u amaterskom pokretu, odvažili da se pojave na sceni i da time udahnu neke nove note festivalu koji nam svima mnogo znači”, rekao je Bojan Trenkić, predsednik Saveza tamburaških društava Vojvodine, koji se zahvalio Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i informisanje i odnose sa verskim zajednicama, rumskom Kulturnom centru i Opštini Ruma, koja je, kako je rekao, uvek iznalazila sredstva da ovaj festival odrzi i da ga organizuje na dostojanstven način

Iako je festival imao revijalni karakter, stručni ziri vrednovao je svaki orkestar, pa su tako prof. dr Dragana Jovanović iz Beograda i dipl ing Stipan Jaramazović iz Subotice ocenili sve nastupe, kako bi tamburaški sastavi stekli uvid u kvalitet svoje izvedbe i dobili podstrek za dalji napredak.

(Redakcija Moj grad SM)

Medijski sadržaji realizovani su u okviru projekta “Kultura pod lupom” koji sufinansira Opština Ruma. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.