Bivši inspektor rada iz Sremske Mitrovice osuđen na tri ipo godine zatvora

Presudom Višeg suda u Novom Sadu inspektor rada D. T. je oglašen krivim i pravosnažno osuđen na tri i po godine zatvora zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

Tanasijević je proglašen krivim zbog toga što od aprila do oktobra 2019. godine, kao službeno lice, odnosno kao inspektor rada zaposlen u Ministarstvu za rad, nije za učinjene prekršaje procesuirao određene osobe, čime je izvršio produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja.

U devet tačaka okrivljenom je stavljeno na teret da u Sremskoj Mitrovici, Staroj Pazovi, Beogradu, Vrdniku, Irigu i Rumi u više navrata nije podneo prijave za neprijavljene radnike, koji su bili bez ugovora sa poslodavcem i bez socijalnog osiguranja, kao i da je sačinio akte za firme sa neistinitim sadržajem.

Takođe, optužnim aktom tereti se i da je jednom licu pribavio materijalnu korist i da je sa umišljajem podstrekivao drugo lice na izvršenje krivičnog dela.

Sud je okrivljenom izrekao kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest meseci, u koju se uračunava vreme provedeno u pritvoru. Navedenom presudom od okrivljenog je oduzeta imovinska korist stečena izvršenjem krivičnog dela i obavezan je da plati sudski paušal„, navodi se u saopštenju suda.

Protiv prvostepene presude žalbu su izjavili branioci okrivljenog. Apelacioni sud u Novom Sadu je podnete žalbe odbio kao neosnovane.