Kako biste ove godine izbegli donošenje neukusne lubenice kući, upotrebite ovih nekoliko trikova pri odabiru. Kucanje po lubenici ipak nije jedini pokazatelj njenog ukusa.
Nikome nije draži ukus razočarenja od slatkog ukusa koji donosi odabir zrele lubenice. Kupovina lubenice tokom sezone, od juna do septembra, prvi je korak ka kupovini dobre lubenice.
Težina lubenice
Težina luenice igra veliku ulogu. Kada je lubenice zrela, tvrđa je, pa je najbolje izabrati željenu težinu. Zatim podignite svaku od ponuđenih i onu najtežu i najčvršću izaberite.
Žuti deo
Sigurno ste primetili da većina lubenica ima žuti deo na kori. Taj žuti deo predstavlja mesto na kome je lubenica ležala dok je sazrevala. Jačina žute boje tog mesta na lubenici označava njenu zrelost. Izbegavajte lubenice koje imaju belu ili veoma bledu mrlju, jer to znači da je prerano ubrana.
Pravi oblik
Zaobljene lubenice ujednačenijeg oblika, za razliku od ovalnih, slađe su i zrelije. Ovalne su manje aromatične, piše klix.ba.
Peteljka
Ukoliko postoji, suva peteljka na lubenici pokazuje da je lubenica zrela, međutim zelena govori da je lubenica prerano ubrana i da neće sazreti.
Kuc-kuc
Kucanje po lubenici može vam najbolje pomoći pri odabiru lubenice. Nežno tapkajte i slušajte zvuk koji proizvodi. Ako zvuči duboko i šuplje, plod ima više vode i zreo je. Nasuprot tome, ako vaše kuckanje zvuči glasnije, to može biti znak da plod nije u potpunosti zreo.