Besplatni pregledi u dijabetološkoj ordinaciji na točkovima

Naši sugrađani mogli su besplatno da kontrolišu nivo šećera u krvi i da se stručno posavetuju, u okviru nacionalnog projekta „Prva dijabetološka ordinacija na točkovima”. Humanitarna akcija održana je u organizaciji farmaceutske kuće „Pharma Maac doo” Beograd. Akciji su se priključili Dom zdravlja Sremska Mitrovica, Udruženje dijabetičara i „Apoteka” Sremska Mitrovica.

Dijabetes je, prema rečima stručnjaka, bolest savremenog doba. Po definiciji je poremećaj metabolizma, tj. ugljenih hidrata, masti i proteina koji se karakteriše povišenim vrednostima šećera u krvi. Predijabetes je stanje u kome postoji povećana vrednost glikemije, odnosno jutarnjeg šećera ali nije tolika da bi se dijagnostikovao kao dijabetes, ako se ne leči ili se ne preduzmu neke mere može preći u dijabetes. Zato se preporučuje bar da se jednom godišnje kontroliše krvna slika, što je bilo moguće i danas na trgu.

Projekat se u našem gradu realizuje uz podršku lokalne samouprave, Dražen Riđošić načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine podseća: „Obeležili smo 14. novembar kao Svetski dan na osoba koje boluju od dijabetesa, evo par dana kasnije naši građani mogli su besplatno da izmere nivo šećera u krvi, takođe da dobiju i besplatne informacije od stručnih lica. U Srbiji ima između 700 i 800.000 osoba koje boluju od dijabetesa i to je negde oko 10 procenata u odnosu na našu populaciju. Preporučio bih svim našim sugrađanima, a i u Srbiji da kontrolišu svoje zdravlje, da odlaze kod izabranih lekara, jer je jako bitno da se na vreme uoči sama bolest, takođe da budu fizički aktivni, da paze na telesnu masu što je preduslov za dobro zdravlje.”

„Dijabetes je podmukla bolest, ništa ne boli, simptomi se ne javalju dok šećer ne dođe do vrednosti od 10 milimola po litru. Tek tad se javljaju karakteristični simptomi povećan osećaj gladi i žeđi, pojačano mokrenje,”  kaže dr Adil Elhag direktor Doma zdravlja Sremska Mitrovica i upozorava: „Nivo šećera od 7,8 do 10 milimola pravi iste probleme i komplikacije kao i šećer preko 10, tako da dosta pacijenata dođe sa nekim drugim bolestima, pa se onda utvrdi da ima šećernu bolest. Najčešće komplikacije su na krvnim sudovima, akutni koronarni sindrom ili infarkt miokarda, kao i apopleksija, odnosno šlog, što su i najčešći uzroci umiranja kod dijabetičara. Dijabetes moramo aktivno tražiti jer ne boli, ne daje simptome, manifestacije kao što je današnja su dobre da bi se otkrio u početnom stanju ili u stanju predijabetesa kada možemo da reagujemo i odgodimo nastanak komplikacija i progresiju bolesti. Treba da se kontrolišu žene koje imaju policistične jajnike, koje su imale plod teži od četiri kilograma, osobe koju u porodičnoj anamnezi imaju dijabetes, visok pritisak ili poremećaji masti, gojazne osobe, sad je epidemija gojaznosti i to već predstavlja bolest. Treba bar jednom u godini da se kod izabranog lekara uradi jutarnji šećer i tromesečni prosek.”

Bojan Durutović u ime projekta „Prva dijabetološka ordinacija na točkovima” kaže da im je cilj skretanje paženje na redovnu kontrolu šećera u krvi i prevenciju dijabetesa, a specijalizovano vozilo će obići čak 15 gradova u Srbiji tokom novembra. Na dnevnom nivou kod oko 100 do 200 ljudi provere nivo šećera u krvi. Otprilike oko 90% njih ima povišen nivo šećera, što Durutović ocenjuje kao vrlo poražavajuć procenat i lošu situaciju. Tim ljudima savetuju šta da rade i to je zapravo i poenta vozila.

Građani kojima se ustanovio visok nivo glikemije, a time i rizik od obolevanja od šećerne bolesti, na poklon su dobili aparat za merenje šećera u krvi.