Da li ćemo na naredne pokrajinske izbore prema novim pravilima?

foto Skupstina Vojvodine

Skupština Vojvodine, na sednici zakazanoj za 4. oktobar ove godine ,razmatraće između ostalog i Predlog odluke o izboru pokrajinskih poslanika. Na razmatranje i usvajanje odluku je predložilo više od 80 poslanika.

Predložena rešenja proističu iz novih Zakona o izboru narodnih poslanika i o lokalnim izborima, koje je Skupština Srbije kao rezultat međustranačkog dijaloga usvojila prošle godine.

Suština izbornog procesa u Vojvodini neće biti promenjena. Izmene se odnose na proceduralna i tehnička pitanja i trebalo bi da obezbede efikasnije sprovođenje pokrajinskih izbora i pravnu zaštitu svih učesnika u izbornom procesu,naročito birača, navode predlagači.

Tako će primera radi podnosiocima izbornih lista za pokrajinske izbore biti potrebno 4000 overenih potpisa birača, umesto sadašnjih 6000 .

Podnosioci manjinskih izbornih lista moraće da prikupe 2000 overenih potpisa birača, što je za hiljadu potpisa manje nego do sada.

Rok za podnošenje izbornih lista produžen je na 20 dana pre glasanja .

Pokrajinska izborna komisija imaće duži rok za razmatranje i proglašenje izbornih lista, 48 sati umesto sadašnjih 24. U sprovođenju izbornog procesa pomagaće joj lokalne izborne komisije , a novina je da će izbornu kampanju pratiti i Nadzorni odbor.

Za sve prigovore rokovi će ubuduće važiti od trenutka kada odluke izbornih komisija budu objavljene na zvaničnoj veb stranici Pokrajinske izborne komisije.Kao datum mogućih pokrajinskih izbora pominje se 17.decembar.

Ukoliko on bude i zvaničan predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor trebalo bi da ih raspiše najkasnije sredinom oktobra.