Dan oslobođenja Rume u Prvom svetskom ratu

foto sremske vesti petar remecki
foto sremske vesti petar remecki

Navršilo se 104 godine od oslobođenja Rume u Prvom svetskom ratu.

foto sremske vesti petar remecki
foto sremske vesti petar remecki

Predstavnici Opštine Ruma, opštinskog SUBNOR-a, Udruženja ratnih vojnih invalida i građani rumske opštine položili su tim povodom vence na spomen kompleks Srpskog vojničkog groblja u Rumi, dok je sveštvenstvo Srpske pravoslavne crkve u Rumi služilo moleban.

Mi se nalazimo na mestu na kome se okupljamo svake godine obelezavajući ovaj značajan datum, ali se i zavetujemo da ćemo ostati verni sledbenici naših hrabrih i slavnih predaka koji se nisu pitali za cenu kada je sloboda u pitanju, rekao je Stevan Kovačević, predsednik SO Ruma.

„Sloboda i mir su nam veoma bitni, istorija je pokazala da bi mogli kao zajednica da se razvijamo, da jačamo svoje kapaciteta i pokazujemo svoje potencijale, bez slobode i mira su ti rezultati nevažni i neostvarljivi. Pored mira i slobode nama je kao narodu potrebno i narodno jedinstvo, da bi sačuvali slavne tekovine naših predaka i da bismo mogli da na krilima tog jedinstva ostvarujemo dalje uspehe u našem razvoju.

foto sremske vesti petar remecki
foto sremske vesti petar remecki

-To jedinstvo nam je danas verovatno bitnije nego juče jer se i danas nalazimo pred velikim istorijskim i političkim izazovima, još i danas delovi našeg naroda vape za slobodom,to jedinstvo koje se ispoljilo u Prvom svetskom ratu je dovelo do toga da gotovo iz bezizlazne situacije, kroz golgotu, mi smo zajedno prošli i srpski narod i srpska vlada ostvare san o slobodi to nam je nauk i za u budućnost da uvek budemo svesni da nejedinstveni i razdeljeni i bez jedinstveno definisanih nacionalnih interesa ne možemo kao narod postići velika dela“, kazao je Kovačević.

foto sremske vesti petar remecki
foto sremske vesti petar remecki

Ovo je jedno od ređih srpskih vojničkih grobalja na teritoriji Srbije koje je urađeno u ravnanju levo-desno, napred-nazad, istok-zapad kao što su urađena sva vojnička groblja u Grčkoj, Francuskoj, Engleskoj, rekao je Predrag Vukmirić, sekretar OO SUBNOR Ruma.

„Vojnici, pre svega Timočke divizije, koji su nastradali na Legetskom polju 6. septembra 1914. godine, kao ranjenici su prebačeni u Rumsku zaraznu bolnici koja se nalazila u Orlovićevoj ulici. Ti vojnici su umirali od zadobijenih rana 1914/15. godine i na inicijativu SPC, tadašnjeg prote Marka Šaule, ovaj deo srpskog groblja je zakupljen od austrougarske vlasti gde su sahranjivani srpski vojnici. Ovde je sahranjeno 55 srpskih vojnika u 48 grobnih mesta. Jedno je i od najlepših vojnih grobalja, obnovljeno je 2014. godine za stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata“, kazao je Vukmirić.