Dan sećanja na žene žrtve nasilja i alarmantno upozorenje – od početka godine 18 ubijenih

Gotovo svake nedelje jednu ženu ubije partner, bivši partner ili srodnik. Od početka godine ubijeno je 18 žena – među njima su i dve devojčice.

Dan sećanja na žene žrtve nasilja – 18. maj, ustanovljen je 2017. godine kako bi se javnost, ali i nadležne institucije, stalno podsećale na rizik od femicida i njegove posledice.

Od početka godine u Srbiji je ubijeno 18 žena, a među njima su i dve devojčice.

Gotovo svake nedelje jedna žena strada od partnera, bivšeg partnera ili muškog člana porodice, najčešće u svom domu, upozoravaju organizacije koje se bave zaštitom žena od nasilja.

Naglašavaju da se trećina svih femicida u Srbiji počini vatrenim oružjem i podsećaju da je od početka godine pet žena ubijeno na ovaj način.

Postavljaju pitanje – zašto femicid nije posebno krivično delo, zbog čega se ne uspostavlja nezavisno državno telo za praćenje femicida, ko štiti žene od nasilnika i da li su životi žena manje vredni?  

 

Da li je zločin mogao da bude sprečen, ko je zakazao 

U Pirotu je 5. marta, u centru grada, naočigled prolaznika, ubijena Sanja Manoilov. Na nju je pucao bivši partner, koji je u tom trenutku imao zabranu prilaska žrtvi.

Sanja je osam puta je prijavljivala nasilje, a tek devetog puta pred tužilaštvom je pokrenut postupak. Međutim, nasilje se ponovilo i tada je za nasilnika tražen pritvor, ali je sud to odbio. Posle toga – počinio je ubistvo.

U tom gradu se i posle dva meseca postavlja pitanje, zašto zločin nije sprečen i ko je zakazao.

“Žena je znala šta, kako i gde da traži pomoć i podršku i prijavljivala je nasilje. Nadamo se da smo nekako doprinele svojim radom i angažmanom osvešćujući žene o tome da prepoznaju i prijave nasilje, a Sanja je bila jedan od njih”, rekla je Marija Penčić, predsednica UO “Žene juga”

 

“Institucije da preuzmu deo svoje odgovornosti”

Potrebna je, kaže, intenzivnija saradnja i edukacija žena, ali i reakcija institucija.

“Ako mi na svim našim radionicama govorimo o nasilju, govorimo ženama kako da prepoznaju i prijave nasilje, onda je na neki način i obaveza da institucije preuzmu deo svoje odgovornosti i da prate slučajeve koji su rizični. Ja se nadam da se to radi, ali kada imamo ovako veliki broj žrtava, to zaista traži malo više pažnje”, rekla je Penčićeva.

Nasilje mora biti prijavljeno, ističe Penčićeva i dodaje da se o tome mora govoriti.

“Devojčice kroz svoj razvoj moraju da se upoznaju šta znači nasilničko ponašanje, kako da ga prepoznaju, prijave i izbegnu”, rekla je Penčićeva.