Đokoviću ponovo ukinuta viza

Foto-Beta

Ministar za imigraciju Aleks Houk iskoristio je svoju ličnu moć da poništi vizu Novaku Đokoviću, dok se njegovi advokati spremaju da odmah podnesu sudsku zabranu protiv te odluke, prenosi portal Ejdž.

Ako ne ospori odluku pred sudom ili ne uspe u tome, Đoković će odmah biti deportovan iz zemlje.

„Iskoristio sam svoje ovlašćenje Zakona o imigracijama da poništim vizu koju je Novak Đoković imao. Iz razloga zdravlja i dobrog reda, sve u javnom interesu. Ova odluka je usledila nakon naloga Saveznog i okružnog suda od 10. januara, kojim je poništena prethodna odluka o ukidanju vize. Prilikom ove odluke pažljivo sam razmotrio sve informacije od ministarstva unutrašnjih poslova, australijske granične snage. Morisonova vlada je čvrsto posvećena zaštiti granica Australije, posebno u doba pandemije”, objasnio je Hok u saopštenju, preneo je Tanjug.

Procene se da će sve morati da bude završeno u narednih 72 sata, jer Australijan open počinje u ponedeljak.

Australija će nastaviti da strogo primenjuje politiku kada je reč o dozvolama za ulazak u zemlju i u vezi sa kovidom-19, izjavio je danas ministar finansija Sajmon Birmingem neposredno pred odluku vlasti da prvom teniseru sveta ponovo ukinu vizu.

„Ova politika nije promenjena i nastavićemo rigorozno da je primenjujemo”, rekao je Birmingem za televiziju Ej-Bi-Si, prenosi Beta.

Australija je danas drugi put ukinula vizu Novaku Đokoviću.

Zbog ove odluke imigracionih vlasti, Đoković se ponovo suočava sa deportacijom.

Australija dozvoljava ulazak samo onima koji imaju važeću potvrdu o vakcinaciji protiv kovida-19 ili prihvatljivo medicinsko izuzeće.

Đoković je dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv korona virusa, ali mu je odmah po dolasku u Melburn ukinuta viza.

On se od tada nalazio u hotelu koji služi kao prihvatni centar za imigrante, a odmah po odbijanju vize njegov pravni tim je uputio žalbu na takvu odluku.

U ponedeljak je sud poništio odluku Vlade Australije o odbijanju vize, a Đoković se od tada slobodno kreće u Australiji i nastavio je da se priprema za turnir.

On je naveo da je u decembru dok je boravio u Srbiji imao korona virus i da se zbog toga nije vakcinisao.