Episkop Vasilije uručio orden Svetog Maksima Opštini Ruma

Njegovo Preosveštvenstvo Episkop sremski Gospodin Vasilije, služio je danas svetu arhijerejsku liturgiju u kompletno obnovljenoj crkvi Silaska Svetog Duha na apostole u Rumi. Tom prilikom osveštan je hram i restaurirani ikonostas, rad čuvenog srpskog slikara i ikonopisca Uroša Predića.

U saradnji sa arhijerejskim namesništvom rumskim, Vladika Vasilije uručio je i priznanja Srpske pravoslavne crkve zaslužnim institucijama i pojedincima.

Ordenom Svetog Maksima Opštini Ruma je odato priznanje za, kako stoji u obrazloženju, svu delatnu ljubav prema Svetoj Majci Crkvi i za svu nesebičnu pomoć koju je pružala poslednjih godina, bilo da je reč o obnovama ili pomoći pri izgradnji novih hramova.

Episkop Vasilije je priznanje uručio predsedniku Skupštine Opštine Ruma, Stevanu Kovačeviću, naglasivši da je zahvaljujući svim ktitorima obnovljena „Grčka” crkva ponovo dragulj koji svojom lepotom ukrašava ceo grad.

– Na nama, kojima je ukazano poverenje da upravljamo i vodimo računa o razvoju Opštine Ruma, je odgovornost da Rumu razvijamo u privrednom, urbanističkom, infrastrukturnom smislu. Međutim, svaki taj razvoj je obesmišljen i apsurdan ukoliko ne posvećujemo dovoljnu pažnju duhovnosti, ukoliko ne vodimo aktivan dijalog sa tradicijom, sa našom istorijom, rekao je predsednik SO Ruma Stevan Kovačević.

– Svesni smo toga da okupljajući se u hramovima naši sugrađani skupljaju novu snagu, novu energiju za duhovnu obnovu, ali i za dalji doprinos razvoju naše opštine. Nadam se da ćemo i dalje učestvovati u obnovi i izgradnji novih hramova i na taj način stvarati zdrave temelje za razvoj naše opštine, poručio je Kovačević.

Orden Svetog Maksima uručen je i dobrotvoru crkve Momčilu Dereti, a ordenom Majke Angeline nagrađena je nekolicina majki sa više dece, kako je rekao Episkom Vasilije, za sav trud i ljubav koje su pružile svojoj deci, ali i srpskom rodu

Izvor: Opština Ruma