Hrvatskoj oduzeli Svetsko prvenstvo i dodelili Srbiji: Veliki atletski događaj stiže u Beograd, evo zašto

foto printscreen athletics.eurovisionsports.tv

Sledeće godine u martu u Beogradu će biti održano Svetsko prvenstvo u krosu.

Međunarodna asocijacija atletskih federacija oduzela je Hrvatskoj domaćinstvo Svetskog prvenstva u atletskom krosu 2024. godine i odlučeno je da se to takmičenje održi u Beogradu, zvanično je objavljeno. U prvi mah, takmičenje je trebalo da se održi u Medulinu i Puli u februaru iduće godine, međutim zbog finansijskih problema i nedovoljno dokaza da će projekat biti realizovan, morala je da reaguje svetska krovna organizacija.

U saopštenju, navodi se da je oduzimanje domaćinstva došlo kao posledica toga što „pripreme za održavanje takmičenja nisu dovoljno odmakle“ da bi se prvenstvo održalo u Hrvatskoj, a već su krenule optužbe – ko je kriv. Hrvatski atletski savez krivi organizaciju AK Maraton 2000, dok su lokalni organizatori optužili Savez i predsednika Ivana Veštića.

Bilo kako bilo, odlučeno je na kraju da će Beograd biti domaćin Svetskog prvenstva u krosu koje će se održati 30. marta, što je nagrada i za odličnu organizaciju Svetskog dvoranskog atletskog prvenstva 2022. godine.

Zvanično, takmičenje će biti održano u Parku prijateljstva pored Dunava.

„Beograd se pokazao kao pouzdan domaćin takmičenja svetske klase. Nakon nezaboravnog Svetskog prvenstva u dvorani 2022. uvereni smo da je organizacija Svetskog prvenstva u krosu 2024. u sigurnim rukama“, poručio je predsednik Svetske atletike Sebastijan Ko.