Istina o namirnicama koje pomažu sagorevanje masti: Uz njih se lakše topi višak kilograma

Foto: Freepik/nensuria
Da bi bile uključene na ovu listu, moraju da obezbede osećaj sitosti, da se sporo vare i/ili da imaju antiinflamatorna svojstva, jer zapaljenje dovodi do povećanja telesne težine.

Put do gubitka težine je jednostavan – trebalo bi da budete u kalorijskom deficitu, odnosno da unosite manje kalorija nego što trošite.

Nažalost, ne postoje namirnice koje samo sagorevaju masti, ali zato ima onih koje mogu da ubrzaju metabolizam i pomognu gubitak masnih naslaga.

Da bi bile uključene na ovu listu, one moraju da ispunjavaju jedan ili više kriterijuma: da obezbede osećaj sitosti, da se sporo vare i da imaju antiinflamatorna svojstva, jer zapaljenje dovodi do povećanja telesne težine.

Kako piše “Love Your Self magazin”, na toj listi se nalazi šest namirnica.

1. Losos

Losos, kao i sve masne ribe, sadrži omega-3 masne kiseline, koje smanjuju upale i pojavu srčanih oboljenja. Takođe, losos takođe sadrži i značajnu količinu proteina koji povećava osećaj sitosti.

2. Jaja

Konzumiranje jaja ne samo da smanjuje rizik od srčanih bolesti, već je odlično i za dijetu pomoću koje ćete se osloboditi viška masnih naslaga.

Prema istraživanjima, jaja kao deo doručka smanjuju osećaj gladi i čine da duže ostanemo siti.

Takođe, jaja su odličan izvor proteina i ubrzavaju naš metabolizam za od 20 do 35 odsto nekoliko sati nakon što ih pojedemo. Takođe, one su jedna od namirnica za koju je telu potrebno više kalorija da bi ih svarilo.

3. Jogurt

Gotovo da ne postoji dijetetski režim ishrane u koji nije uključen jogurt. Odličan je izvor proteina, kalijuma i natrijuma. Prema istraživanju, zahvaljujući konjugovanoj linolnoj kiselini, koja pomaže u gubitku težine i sagorevanju masti kod gojaznih ljudi, jogurt takođe štiti mišiće tokom procesa gubitka kilograma.

Takođe, zahvaljujući visokom sadržaju probiotika, jogurt štiti zdravlje creva, delujući protiv zatvora i nadimanja.

4. Čili paprike

Ove ljute papričice imaju značajan antioksidativni kapacitet. Takođe sadrže kapsaicin, antioksidant koji pomaže telu da se oseća sito, čime vas sprečava da jedete više.

U studiji sprovedenoj na 19 zdravih odraslih osoba, kad je unos kalorija bio ograničen za 25 odsto, otkriveno je da kapsaicin preokreće usporavanje metabolizma, koje obično prati smanjen unos kalorija.

Možete da dodate čili papričice u svoje obroke ili kajensku papriku kao začin.

5. Jabukovo sirće

Mnogi veruju da konzumiranje jabukovog sirćeta kroz salate obuzdava apetit.

U studiji sprovedenoj na miševima utvrđeno je da sirćetna kiselina, glavni sastojak jabukovog sirćeta, povećava sagorevanje masti i smanjuje skladištenje masti na stomaku.

Možete da dodate čili papričice u svoje obroke ili kajensku papriku kao začin.

5. Jabukovo sirće

Mnogi veruju da konzumiranje jabukovog sirćeta kroz salate obuzdava apetit.

U studiji sprovedenoj na miševima utvrđeno je da sirćetna kiselina, glavni sastojak jabukovog sirćeta, povećava sagorevanje masti i smanjuje skladištenje masti na stomaku.

6. Maslinovo ulje

Možda vam se čini paradoksalno što je na ovoj listi, jer sadrži mnogo kalorija, ali maslinovo ulje podstiče proizvodnju GLP-1 hormona, koji nam pomaže da ostanemo siti. Takođe povećava brzinu našeg metabolizma i pomaže kod gubitka masti.

Prema istraživanju sprovedenom na 12 žena u postmenopauzi, dodavanje maslinovog ulja njihovoj ishrani dovelo je do povećanja broja kalorija koje sagore tokom dana.