Izgradnja još jednog mosta na Dunavu – između Bačke Palanke i Neština?

Ukupna dužina mosta iznosi 1.898 metara, od kojih 399 metara čini glavnu konstrukciju iznad vode, dok ostatak čine prilazi mostu

Proces kompletiranja projektne dokumentacije za most preko Dunava između Bačke Palanke i Neština ulazi u završnu fazu, nakon što su „Putevi Srbije” početkom septembra dodelili tehničku kontrolu projekta za građevinsku dozvolu grupi ponuđača koju čine „Project Biro Utiber„ iz Novog Sada, te TOP GEO i „Mostprojekt” iz Beograda.

Rok za ovaj posao iznosi 18 meseci, odnosno do proleća 2024. godine, a nakon toga preostaje da se nađe novac za ovaj projekat i podnese zahtev za lokacijske uslove i potom izdavanje građevinske dozvole.

Da podsetimo, JP „Putevi Srbije„ raspisalo je u aprilu ove godine javnu nabavku za tehničku kontrolu projekta za građevinsku dozvolu za izgradnju mosta na Dunavu između Bačke Palanke i Neština.

U okvir projekta ulaze i pristupni putevi mostu, čija je izgradnja prvi put najavljena 2014. godine.

Naime, od 2013. godine stanovnici Neština i Vizića, fruškogorskih sela na sremskoj strani Dunava, do sedišta svoje opštine Bačke Palanke dolaze sa pasošima preko teritorije Evropske unije, odnosno Hrvatske.

Sama opština Bačka Palanka, pokrenula je još pre desetak godina inicijativu za izgradnju mosta koji bi bio nekoliko kilometara pre nekadašnjeg Mosta bratstva i jedinstva, a koji povezuje Bačku Palanku i Ilok, prenosi Dnevnik.