Izložba Legata Štefice Radovanov u galeriji

Izložba Legata Štefice Radovanov svečano je otvorena u sklopu manifestacije Novembarski dani, u Galeriji „Lazar Vozarević”. Mitrovačka slikarka višestruko je značajna po realizovanim delima, izložbama i nagradama.

Životno stvaralaštvo mitrovačke slikarke Štefice Radovanov zaokruženo je važnim gestom, poklonom 33 dela nastalih u periodu od 1995. do danas mitrovačkoj Galeriji „Lazar Vozarević”, u vidu Legata, čime je ono trajno sačuvano i zaveštano rodnom gradu, ali i kulturnoj baštini Vojvodine i šire.

Štefica Radovanov, kako je okarakterisana na izložbi kao „Slikarka sa potpisom” rođena je 1931. godine u Sremskoj Mitrovici, diplomirala na Višoj pedagoškoj školi, grupa za likovnu umetnost u Beogradu 1957. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu apsolvirala je na katedri za istoriju umetnosti. Dugi niz godina bavila se pedagoškim radom. Član je ULUS-a, ULUV-a od 1974. godine i dugogodišnji član ULU „Sirmium”. Izlagala je na brojnim samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada za likovno stvaralaštvo i pedagoški rad. Samostalno je izlagala u Kanadi, SAD, Beogradu, Novom Sadu i našem gradu. Grupno je izlagala: u Torontu, Novom Sadu, Šapcu, Somboru, Beogradu, nIšu, Kragujevcu, Rumi, Irigu, Kikindi. Živi i stvara u Sremskoj Mitrovici.

Zahvalila se galeriji na pozivu da im pokloni slike i da formiraju njen Legat i rekla da se sve više seća detinjstva. Živela je u Šećer sokaku: „Tamo je mirisalo na lipe, zimi bila je cela ulica puna snega, išle su sanke koje su vukli konji, dobro je bilo. Sećam se u ulici je bilo puno dece, igrala sam se, išla pod kod porodice Erdegi, tamo je bilo jako puno dece povlačila bih se ispod izloga mog oca ali on to oseti, pa bih onda dobila još i batina, bio je najbolji šuster u Mitrovici,a radanja je bila na uglu Kazandžiluka i Šećer sokaka, sad je tamo mislim advokat. Kasnije, radila sam kao nastavnik likovnog u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj”, dvino je raditi sa decom. Bili smo kreativni, ispitivali smo slikarske tehnike, dobili nagrade u Japanu, Indiji, Egiptu, jednom smo dobili veliku kutiju punu slatkiša, deca su se veoma radovala. Imali smo u izložbe, recimo u Muzeju primenjene umetnosti. Na oproštajnoj izložbi koju sam držala kad sam odlazila u penziju, rekla sam da ću slikati još 30 godina, a to je ispalo još i više.”

Prepoznatljivi stvaralački motivi sveta prirode na slikama Štefice Radovanov, kao što su talasasti krajolici fruškogorskih padina, pejzaži ravnice, prelaze u ge­o­me­trij­ske ap­strak­ci­je u či­stim bo­ja­ma koje dočaravaju prizore grada, ostavljeni su na uživanje posetiociam mitrovačke galerije.

Štefica Radovanov, već pet decenija predano stvara u domenu likovne kulture dajući svoj nemerljiv doprinos razvoju umetničke scene Mitrovice, Srema i šire. Snagom svoje intuitivnosti ova mitrovačka slikarka dugog trajanja ostvaruje dela velike stilske ubedljivosti. Iskren doživljaj i liričnost prizora u njenim slikama nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Realnost je na njenim slikama uvek prisutna, ali u izmenjenom i simboličnom smislu, a složena kompozicija daje njenom stvaralaštvu višeslojnost integralne slike, u duhu klasične moderne, rekla je na otvaranju Marija Vukajlović istoričar umetnosti.

Skromnost u životu, Štefica nadoknađuje izuzetnom smelošću u kreativnom slikarskom radu, gotovo „pikasovski” transponujući svet vidljivih stvari. U njenom umetničkom svetu sve je moguće, a imaginacija je osnovna ideja vodilja, kojoj uvek daje prednost. Štefica Radovanov aktivno stvara na slikarskom planu od 1975. godine, o čemu svedoči bogata izlagačka aktivnost u zemlji i inostranstvu. Veliki broj samostalnih i grupnih izložbi, kao i učešća na likovnim kolonijama, najvećim delom u Vojvodini svedoči u prilog činjenici da umetnica ne prestaje kontinuirano da izlaže i  stvara. U jeseni svog životnog veka nalazi snage za novi kreativni uzlet, iznalazi nove slikarske puteve u svom slikarstvu, što potvrđuje reprezentativnim ciklusom slika, pod nazivom „Dijalog sa nesvesnim”, nastalim u toku ove godine. Štefica Radovanov se oduvek isticala svojim radom, kako pedagoškim, tako i slikarskim, a u umetničkim krugovima  dovoljno je reći njeno ime, koje je postalo sinonim za prepoznatljiv stil.