Izložba Udruženja likovnih umetnika “Esnaf”

Tradicionalna izložba Udruženja likovnih umetnika „Esnaf” održana je i ove godine u Galeriji „Lazar Vozarević”, povodom slave udruženja Sv. Rafaila Šišatovačkog. Na izložbi koja se može pogledati do 23. septembra, „Esnafovci” su nastupili sa velikim brojem izlagača, predstavilo se 14 članova, sa 61 delom.

Kroz svoje decenijsko trajanje sremskomitrovački ULU „Esnaf”, pokušava da očuva dostojanstvo klasične slike u duhu starih majstora. Udruženje evocira sećanje na prošlost i tematiku koja je vekovima zaokupljala slikare. Slikajući u duhu klasičnog slikarstva motivi mrtve prirode, pejzaža, portreta i žanr su „oživeli” u realističkoj interpretaciji članova ULU „Esnaf”, koje je postaolo jedinstvena pojava na likovnoj sceni zemlje i šire.

Autori su nadahnuti jednim svetom koji nestaje i koji ima svoju nostalgičnu, ali i duhovnu notu. Kap rose na jabuci, miris dunja na ormanu, štimung prošlih vremena, sećanje na porodice običnih ljudi, zanatlija, narodni običaji, predeli rodnog kraja samo su neki od motiva koje oslikavaju članovi udruženja. Negujući sećanje na prošlost članovi nastoje da ispoštuju sve tehnološke zakonitosti slikarskog zanata klasične, štafelajne slike.

Na ovogodišnjoj izložbi „Esnafa” svoje radove izložili su: Dragan Martinović, Nenad Vojnović, Miljan Vasiljević, Milan Kolbas, Bojan Stričević, Dušan Prodana, Brana Grubješić, Damjan Martinović, Milena Radić, Peđa Radovanović, Rade Pavlov, Dragana Malešević, Vladimir Despotović, Jovica Tomašević.