Jedinstven tag za „Open Balkan“ zemlje: Evo kako ga nabaviti i gde sve može da se koristi

Vozači će uskoro plaćati putarinu elektronski, jedinstvenim TAG uređajem u tri države – Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Na samitu koji je nedavno održan u Ohridu, dogovoreno je da se uspostavi jedinstveni elektronske naplate putarine u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji. Postoji mogućnost proširenja na zemlje koje budu podržale ovu inicijativu.

Cena putarine kroz Srbiju varira u zavisnosti od toga odakle se kreće. Ako krećete iz Subotice, cena putarine do Preševa iznosi 2.120 dinara, dok za vozače iz Beograda do granice sa Severnom Makedonijom košta 1.490 dinara. Putarina kroz Severnu Makedoniju košta ukupno 8.5 evra, dok je potrebno izdvojiti 5 evra da biste prošli kroz Albaniju.

Zahvaljujući novom sistemu koji bi trebao da bude operativan od avgusta (faza testiranja je u toku), građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije će sa istim uređajem za elektronsku naplatu putarine moći da plaćaju putarinu u sve tri zemlje bez zaustavljanja. Time će se povećati bezbednost u saobraćaju, smanjiti gužve na autoputevima i rasteretiti protok vozila na naplatnim stanicama, a građani će brže moći da stignu do željene destinacije.

“Vozači praktično samo treba da dođu na pumpu i da traže da im tag uređaj bude “OPEN BALKAN”. Pritom je bitno i da preko servisa ‘Puteva Srbije‘ registruju svoju platnu karticu. Ono što je važno jeste da inicijativa podrazumeva da putarina sa ovim tagom bude jeftinija za pet odsto i u Srbiji, i u Albaniji i Severnoj Makedoniji”, rekli su iz JP Putevi Srbije.

U Srbiji se, inače, naplata putarine obavlja na oko 820 kilometara auto-puteva, na 65 naplatnih stanica.