Kapela na Grkokatoličkom groblju u Sremskoj Mitrovici

Vernici Grkokatoličke crkve danas, 14. oktobra obeležavaju praznik Pokrova Presvete Bogorodice kao pomen na crkveni događaj kada se Bogorodica tokom bogosluženja javila narodu okupljenom na molitvi.

U Grkokatoličkoj crkvi Vaznesenja Gospodnjeg održana je danas liturgija, povodom velikog hrišćanskog praznika Pokrova Presvete Bogorodice.

Na Grkokatoličkom groblju u Sremskoj Mitrovici održan je parastos u kapeli koja je posvećena ovom prazniku. Vernici parohije Voznesenja Gospodnjeg sahranjuju se na ovom groblju od kraja XIX veka. To groblje se nalazilo severno od varoši, na prostoru između poslednjih gradskih kuća i nove železničke pruge, koja je upravo u toj poslednjoj deceniji XIX veka izgrađena. Tu u neposrednoj blizini groblja bile su i kuće najvećeg broja mitrovačkih Rusina, pa se čak i jedna ulica ona koja izlazi na ulaz u groblje se nazivala Rusinska ulica. Ova ulica danas je Ulica Stevana Sinđelića i u njoj žive upravo Rusini i Ukrajinci.

U središnjem delu Grkokatoličkog groblja 1938. godine podignuta je grobljanska kapela sa kriptom. To je bio dar porodice Ferenc mitrovačkim Rusinima. U kripti su sahranjeni članovi porodice darodavca: Teodor Ferenc, Terezija Ferenc, Ivana Ferenc i Kajka Ferenc. Uz samu kapelu, sa istočne strane sahranjeno je i pet grkokatoličkih sveštenika : Ilija Vančik, Vladimir Segedi, Mile Golubić, Miron Hirjovatij, Marko Malič. Uz samu kapelu sahranjivani su i umrli članovi rusinskih porodica koje su stekle zavidan ugled u gradu: Abođi, Bednar, Besermenji, Vančik, Veselčin, Grabanja, Želem, Stracenski, Hodoba, Cundra, Džmura, Bobaljik, Sopčak…

Na ovom groblju su sahranjivani i Ukrajinci grkokatolici koji su se doselili iz Bosne u godinama posle Drugog svetskog rata. Ovde su sahranjeni članovi ukrajinskih porodica: Mađarovski, Vaselek, Kopestenski, Ljahović, Gregus, Semjaniv, Lotocki, Krivošija, Havrljuk, Vaselešen, Ševčuk, Sukanica, Duma, Deket, Kvasni, Čvilj, Korčuk, Voljanek, Holovka…

Izvor: Istorija Grkokatoličke crkve u Sremskoj Mitrovici, o. Vladislav Varga; Mitrovica grad i ljudi u vremenu, Živko Popov.

 

 

Prethodni tekstObeležavanje važnog jubileja u umetnosti
Sledeći tekstPromocija knjige: „Tema Sirmijum”