Kukuruzom se najviše trgovalo, cena raste

Foto: PSS Sremska Mitrovica

U nedelji za nama, primetna je bila slabija aktivnost učesnika na domaćem robno-berzanskom tržištu u odnosu na prethodnu sedmicu. Ukupan obim prometa bio je manji za 63 odsto iznosio je 1.499 tona robe, dok je finansijska vrednost dostigla 34.803.470 dinara.

Za razliku od protekle sedmice, ove nedelje primetan je bio uzlazni trend cene kukuruza novog roda, dok je cena pšenice stagnirala na prošlonedeljnom cenovnom nivou.

Za razliku od prethodne nedelje, kada je tržište kukuruza bilo izuzetno mirno, ove nedelje je zabeležena povećana aktivnost, te je kukuruz bio primarna poljoprivredna kultura u trgovanju, ostvarujući čak 75 odsto u ukupnom obimu prometa.

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 15,70 do 16,20 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 16,15 din/kg bez PDV-a (17,76 din/kg sa PDV-om), te je u odnosu na sedam dana ranije primetan uzlazni trend cene od 6,54 odsto.

S druge strane, slaba prošlonedeljna aktivnost na tržištu pšenice nastavila se i tokom ove nedelje. Jedini berzanski ugovor zaključen je na cenovnom nivou od 20,00 din/kg bez PDV-a (22,00 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu nedelju, cena pšenice je ostala nepromenjena.

Na tržištu soje tokom ove nedelje bila je primetna nešto slabija tražnja u odnosu na ponudu, koja je bila na višem cenovnom nivou. Sojino zrno je u ukupnom obimu prometa učestvovalo udelom od 13 odsto. Sojom se trgovalo u cenovnom rasponu od 45,50 do 46,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je 45,74 din/kg bez PDV-a (50,31 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prošlu nedelju primetan je blaži cenovni pad.