Kulturni centar “Brana Crnčević” u Rumi polako dobija novi izgled

Foto: mojgradsm.rs

U Rumi je počela dugo najavljivana velika investicija na obnovi ustanova kulture. Ovog puta u pitanju je rekonstrukcija Kulturnog centra „Brana Crnčević“. Građanima je već vidljivo uređenje mermernih platoa na više ulaza u objekat, koje su sanirane i koje će uskoro biti ispolirane i tako dobiti prvobitni izgled. Nedavno je postavljen i led ekran za obaveštenja o nastupajućim kulturnim dešavanjima.

Ipak, najzačajnija investicija u pogledu uređenja Kulturnog centra je uređenje velike sale. Ovih dana počeo je veliki posao zamene sedišta i podova, koji nisu obnavljani od kako je ovaj objekat izgrađen 1986.godine. Radovi podrazumevaju skidanje starog itisona i postavljanje novog kao i reparacija 700 sedišta koliko ih ova ustanova broji u Velikoj sali. Za ovu investiciju Opština Ruma je konkurisala kod Ministarstva kulture i informisanja putem projekta „Gradovi u fokusu“ za šta je odobreno sedam miliona dinara. Ukupna vrednost radova iznosi 8,3 miliona dinara bez PDV-a i ostatak sredstava dotirala je Opština Ruma.

Foto: mojgradsm.rs

„Reparacija sedišta i zamena poda u Velikoj dvorani Kulturnog centra ,,Brana Crnčević” je istorijski trenutak za ustanovu koja postoji skoro 37 godina, a u kojoj nikada nisu obnovljena sedišta. Uzmite samo kao primer bilo koje stolice, ili sedišta na kojima se sedi 36 godina, bez ikakve reparacije, ili zamene, a onda pomislite na naša sedišta u dvorani kroz koju godišnje prođe između 50 i 60 hiljada gledalaca, pa ćete najbolje razumeti koliko su ona oštećena“, još ranije je rekla Katarina Filipović, direktorka Kulturnog centra „Brana Crnčević“ Ruma.

Foto: mojgradsm.rs

Ruma je na konkurs „Gradovi u fokusu“ konkurisala sa projektom „Od glinenih blizanaca do bronzanih truba“. Naziv je simboličan gde je ukazano na bogatu kulturno-istorijsku tradiciju ovog područja. Glineni blizanac je poznat artefakt sa lokaliteta Gomolava na obali Save kod Hrtkovaca iz neolita, a bronzane trube, odnosno Spomenik revolucije, od sedamdesetih godina prošlog veka predstavljaju simbol Rume. Objekat Kulturnog centra je sredinom osamdesetih godina građen sredstvima samodoprinosa, a i danas predstavlja avangardu u pogledu arhitektonskog rešenja. Nova sezona, kako muzičkih festivala, tako i pozorišta biće obeležena novim, daleko boljim uslovima u sali koja broji 700 mesta , čime ne može da se pohvali velik broj ustanova ovog tipa. Dodatna sredstva iz opštinskog budžeta su uložena i u spoljno uređenje fasade, pa će nakon ovih radova uslediti i čišćenje spoljnih stakala i krečenje.

Foto: mojgradsm.rs

„To je jedan lep uvod u sveobuhvatnu rekonstrukciju našeg Kulturnog centra koji nije uređivan od davne 1986. godine kada je sagrađen. Nadam se da ćemo već na jesen imati kompletno renoviran objekat Kulturnog centra, a u zimsku pozorišnu i bioskopsku sezonu ulazimo u jednom lepom ruhu“ rekla je Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine Ruma.

(Redakcija Moj grad SM)

Medijski sadržaji realizovani su u okviru projekta “Kultura pod lupom” koji sufinansira Opština Ruma. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.