Lepe vesti: “Zbogom, inflacijo”

Foto: Pixabay
Globalno tržište žitarica trebalo bi ubrzo da se potpuno oporavi. I to zbog rekordne proizvodnje pšenice, kukuruza i pirinča.

Prema zadnjem izveštaju Svetske banke, takav razvoj događaja konačno će stabilizovati globalni lanac proizvodnje i prodaje hrane.

Ako znamo da je rast cena prehrambenih proizvoda bio jedan od glavnih okidača inflacije širom sveta, prognoze Svetske banke razlog su za umereni optimizam potrošača.

Stopa inflacije hrane u istraživanju koje je sprovedeno u Hrvatskoj od novembra 2022. do juna ove godine u konstantnom je padu, pokazuju najnoviji podaci Svetske banke.

Takva inflacija u poslednjih godinu dana bila je najviša u novembru 2022., kada je iznosila 20,4 odsto. U junu je bila 12,4 odsto, što je 2,4 odsto manje nego mesec pre. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je tokom leta ipak zabeležen rast stopa inflacije u kategoriji hrane i bezalkoholnih pića.

Naime, u odnosu na jun proizvodi iz navedene kategorije u julu su poskupeli za 0,3 odsto, dok su mesec dana posle bili skuplji 0,2 odsto, što se može pripisati turističkoj sezoni.

Poređenja radi, u Evropi su nešto veće stope inflacije hrane u junu imale Estonija (16,4%), Francuska i Belgija (13,2%) i Mađarska (23,1%).

Inflacija pada i u okruženju, već u julu bila je 17,1 odsto. U decembru 2022. stopa inflacije hrane u Mađarskoj bila je velikih 44,8 odsto.