Mali: Minimalna cena rada od 1. januara biće 40.020 dinara

foto tanjug zoran zestic
Beograd, 13. septembra 2022 - Konferencija za medije povodom Sednice socijalno-ekonomskog saveta. Na fotografiji Sinisa Mali, Darija Kisic. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Minimalna cena radnog sata u Srbiji od 1. januara 2023. godine biće 230 dinara, izjavio je danas posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta ministar finansija Siniša Mali.

On je rekao da će minimalna plata biti 40.020, što je povećanje od 14,3 odsto, dodavši da će povećanje minimalca dovesti do godišnjeg povećanja troškova poslovanja za 350 miliona evra i da će zbog toga država rasteretiti poslodavce time što će neoporeziv deo plate biti 21.712 dinara.

“Na taj način anuliraćemo trošak koji donosi minimalna zarada, kako bismo smanjili mogućnost otpuštanja zbog rasta minimalnih zarada”, kazao je Mali.

Sindikati traže minimalac od 43.000 dinara do kraja godine

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije (S S S S) i Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) Nezavisnost traže da se minimalna cena rada do kraja godine poveća na 43.000 dinara.

Oni su to zatražili danas na javnoj sednici koju su održali ispred Palate Srbija, a odakle su zahtev uputili Socijalno-ekonomskom savetu, koji je zasedao od 9 do 11 časova.

Zoran Mihajlović, sekretar Veća S S S S objasnio je da povećanje minimalca zahtevaju oba sindikata, a takođe traže da se od naredne godine o minimalnoj ceni rada razgovara dva puta godišnje.

“Mi smatramo da minimalna zarada mora da bude veća od 40.000 dinara, jer su cene osnovnih životnih proizvoda otišle drastično gore i da ono što se nudi kao minimalna zarada na pokriva ni polovinu minimalne potrošačke korpe od 35.000 dinara”, rekao je Mihajlović obraćajući se okupljenima dok je stajao ispred dva stola puna različitih namirnica.

Precizirao je da je 21.000 dinara iz minimalne potrošačke korpe namenjena prehrambenim proizvodima, a ostatak za druge životne potrebe.

“Minimalna potrošačka korpa u septembru vredi 51.000 dinara, a očekujemo da će do kraja godine iznositi 56.000 dinara, a tek u tom trenutku će doći minimalna zarada od 40.000 dinara. Zamislite šta će biti u junu sledeće godine sa 40.000 dinara i sa cenama u Srbiji, šta će tada tročlana porodica moći da kupi”, upozorio je Mihajlović.

Dodao je da sindikati smatraju da do kraja godine minimalac treba da iznosi 43.000 dinara, a da se u decembru pregovara o njegovoj visini za 2023, te da se ubuduće određuje dva puta godišnje.

On je rekao i da je povećanje plata od 12 procenata koje je obećano deplasirano, jer je to inflacija koja je sada oko 15 procenata već “pojela”.

Potpredsednik UGS Nezavisnost Dejan Titović rekao je da vlada nije čak ni odgovorila na predlog sindikata o utvrđivanju visine minimalca dva puta godišnje.

On smatra da je država maksimalno izašla u susret poslodavcima time što je povećala neoporezivi deo zarade.

Potpredsednik S S S S Dušan Vuković rekao je da je u sadašnjoj potrošačkoj korpi najviše hleba, ulja i masti.

“Navikavaju nas u 21. veku da se vratimo masti, hlebu i alevoj paprici”, rekao je Vuković.

Istakao je da, prema računici sindikata, za poslednjih 10 godina zaposleni imaju primanja koja su za 1.400 evra niža od onih koja bi im bila potrebna da kupe minimalnu potrošačku korpu.

Sindikalci su izneli podatke po kojima je potrošačka korpa u junu 2021. godine bila nešto preko 39.334 dinara, u junu ove godine više od 44.346 dinara, a u septembru je stigla do 50.197 dinara.

Najavili su da će u slučaju da njihovi zahtevi ne budu usvojeni pozvati svoje članstvo na generalni štrajk i proteste.