Maskenbal „U bajci stanujem”

Maskenbal „U bajci stanujem” za osnovce i predškolce, već tradicionalno, po šesnaesti put, održan je u organizaciji mitrovačke Biblioteke „Gligorije Vozarović”.

Maskenbal ili maskarada „U bajci stanujem” ove godine bio je pravi karneval pod maskama, praćen muzikom, priređen povodom veselog početka školske godine. Maskirana deca, iz svih mitrovačkih osnovnih škola i predškolskih ustanova prodefilovali su gradskim ulicama, do Žitnog trga, gde je priređen prigodan program.

Mirjana Delić bibliotekarka i pomoćnik direktora Biblioteke „Gligorije Vozarović” rekla je: „Čini mi se da je ovo najbrojniji maskenbal do sada što, naravno, raduje i biblioteku i organizatore. Došle su sve mitrovačke škole, predškolske ustanove tj. vrtići i privatni i državni. Maske su sjajne, jedva čekam da krenemo da uživamo u ovom bajkovitom danu, vreme nas je poslužilo ,sunce je tu da nam bude pomoćnik. Nagrade su, kao i svake godine knjige i isključivo samo knjige, a sve ostalo je igra, zabava i uživanje. Maskenbal je posvećen početku školske godine, biblioteka na ovaj način proslavlja početak školske godine.”

Učesnici karnevala za ovu priliku obukli su razne kostime, a mnogi od njih su prekrili i lice, maskama ili šminkom. Maskenbal kao oblik dvorske zabave datira iz nekih prošlih vremena, postoji opšte verovanje da je bal pod maskama nastao iz ljudske potrebe za slobodom jer su tadašnji zakoni bili više nego strogi, a daje mogućnost da se ljudi, makar i na kratko, oslobode teških društveno-moralnih stega.

Pored toga, skoro nezaobilazni deo maskenbala bila je igra, u kojoj je bio zadatak da svi gosti pogađaju identitet jednog izabranika pod maskom, postavljajući mu pitanja. Maske su bile inspirisane likovima iz književnosti za decu, bajkama, bajkovitim romanima, pričama, pesmama, a birale su se najbolje maske u kategorijama grupna i pojedinačna maska, za decu predškolskog i školskog uzrasta.

Maskenbal je realizovan pod pokroviteljstvom Grada Sremske Mitrovice. Tehnički su ga podržali centar za kulturu ,,Sirmijumart” i Pozorište ,,Dobrica Milutinović”.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime