Mitrovčani se sećaju svojih sugrađana Jevreja: Otkrivena spomen ploča kod Gimnazije

Foto: Slobodan Maksić

Danas je prekoputa Mitrovačke gimnazije,  na uglu Dositejeve i ulice Svetog Save, otkrivena spomen ploča, na mestu gde se pre 80 godina nalazila sinagoga sremskomitrovačke jevrejske zajednice, koja je 1942. godine minirana i potpuno uništena.

Otkrivanju spomen obeležja prisustvovali su predstavnici Grada Sremska Mitrovica, gradonačelnica Svetlana Milovanović i zamenik gradonačelnice Petar Samardžić, zatim zamenica izraelskog ambasadora Majan Ben Tura, predstavnici jevrejskih opština u Srbiji, organizacija, predstavnici kulturnih ustanova našeg grada, đaci, sugrađani.

Inicijator postavljanja spomen ploče je Nenad Radmanović, kustos Muzeja Srema.

Svetlana Milovanović, gradonačelnica Sremske Mitrovice, Foto: Slobodan Maksić

Gradonačelnica Sremske Mitrovice, Svetlana Milovanović je istakla:”Zbog svega što su Jevreji dali ovom gradu, zbog bliskosti sa srpskim narodom čiju sudbinu su delili i u dobru i u zlu, ali i zbog duga prema njihovom stradalništvu i generacijama koje dolaze, Grad Sremska Mitrovica podržao je inicijativu Nenada Radmanovića, svedočeći da su godine zaborava i nemara za stradanja na prostoru Srema prošle. Postavljanjem ove spomen ploče mi započinjemo tužno sećanje na genocidnu akciju Viktora Tomića u kojoj su ustaše pre osam decenija, u leto 1942. ubile gotovo sedam hiljada rodoljuba Srema.”

Takođe je navela da Grad Sremska Mitrovica neguje kulturu sećanja, a u prilog tome govori i činjenica da su podignuti spomenik Kralju Petru Prvom, prvom mitrovačkom gradonačelniku Ćiri Milekiću,  braniocima grada u Aprilskom ratu 1941. ali i i sada spomen ploča koja je posvećena jevrejskoj zajednici.

“U nedelju 10. aprila otkrićemo još jedan spomenik, a to je spomenik herojima sa Košara u Laćarku”, istakla je gradonačelnica.

Svečanosti povodom otkrivanja spomenka prisustvovali su predstavnici ambasade Izraela u Srbiji, koji su izrazili veliku zahvalnost Gradu i istakli da su Jevreji i Srbi za vreme holokausta pretrpeli velika mučenja i stradanja.

Majan Ben Tura, zamenica ambasadora Izraela u Srbiji, Foto: Slobodan Maksić

Majan Ben Tura, zamenica ambasadora Izraela je istakla: „Mogu da kažem, u svoje ime i ime ambasade Izraela, da je ovo zaista dirljivo i divno poštovanje vašeg Grada. Kao što možda znate, ovde je postojala mala, ali živa jevrejska zajednica koje više nema, zbog veoma nesrećnih okolnosti. Okolnosti koje mnogo ljudi u Srbiji znaju veoma dobro, jer smo tokom holokausta, može se reći, podelili istu strašnu sudbinu. Ono što je važno danas ovde jeste sećanje. Kultura sećanja je veoma važna, zato da bismo mogli da učimo i da iz toga stvorimo bolju budućnost. Sa druge strane, takođe može biti podsetnik ljudima o važnosti tolerancije i različitosti u društvu, nešto što nismo bili spremni da uradimo u prošlosti, a nadam se da ćemo biti spremni da se borimo za to u budućnosti.”

Nenad Radmanović, kustos Muzeja Srema

Inicijator postavljanja spomen obeležja je Nenad Radmanović, kustos Muzeja Srema, koji je tom prilikom istakao da je izuzetno važno da nove generacije znaju ko je postavljao temelje razvoja Sremske Mitrovice.

“Ideja da se na ovom mestu postavi spomen obeležje rodila se prošle godine kada su Muzej Srema i Grad Sremska Mitrovica obeležili osam decenija od početka Drugog svetskog rata. Istražujući prve dane NDH i stvaranje njenog aparata na prostoru Sremske Mitrovice značajnu pažnju posvetili smo i stradanju Jevreja. Ponovo smo se upoznavali sa doprinosom koji je jevrejska zajednica dala Sremskoj Mitrovici, ali i tragičnim razmerama holokausta koji se dogodio na prostoru ne samo Mitrovice, već čitavog Srema.”

“Prošle godine obeležili smo početak rata, posvetivši je vojnicima Kraljevine Jugoslavije koji su tokom aprila 1941. pali na barikadama Mitrovice. Ova godina je u znaku stradanja Mitrovčana, kao i onih koji su u Mitrovici ubijeni od strane ustaša. Naredne godine sećaćemo se stradanja mitrovačkih sela, a potom ćemo se spremati za obeležavanje osam decenija od otvaranja Sremskog Fronta i konačno, pobede nad ustašama i nemačkim nacistima.Time ćemo ne samo posvedočiti da imamo čime da se ponosimo i za čime da žalimo, već ćemo obnoviti dati zavet da sloboda i čast u Sremu nikada nisu bili na prodaju. Postavljanjem spomen ploče čuvamo sećanje na jevrejsku zajednicu koja je živela u našem gradu pre Drugog svetskog rata. To je i podsetnik budućim generacijama da se takvi zločini više nikada ne ponove,” na kraju je rekao Radmanović.