Na današnji dan Srem prisajedinjen Kraljevini Srbiji

Foto: Wikipedia

Na današnji dan 1918. godine Skupština Srema u Rumi donela je odluku da se Srem prisajedinjuje Kraljevini Srbiji. Narednog dana Velika narodna skupština u Novom Sadu odlučila je da se Srbiji prisajedini cela Vojvodina.

Posle propasti Austrougarske monarhije oktobra 1918. godine, Srem postaje deo novostvorene Države Slovenaca, Hrvata i Srba. 24. novembra 1918. godine u Rumi je održan Veliki narodni zbor koji su činili izaslanici narodnih veća (oko 700 ljudi), a sazvao ga je Žarko Miladinović, predsednik Narodnog veća u Rumi i član Narodnog veća u Zagrebu. Ovaj zbor je usvojio rezoluciju o stvaranju jedinstvene države Srba, Hrvata i Slovenaca i neposrednom prisajedinjenju Srema Kraljevini Srbiji.

Na zboru su bili uglavnom izaslanici iz delova Srema pretežno nastanjenih Srbima, dok izaslanika sa područja jugozapadnog Srema pretežno nastanjenog Hrvatima nije bilo. Sutradan je posebna delegacija Rumskog zbora predala ovu rezoluciju predsedništvu Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena iz Banata, Bačke i Baranje u Novom Sadu.

Na zboru je usvojena sledeća rezolucija:

Današnji zbor izaslanika Narodnih Veća iz Srema traži da se ostvari jedinstvena i demokratski uređena država SHS pod dinastijom Karađorđevića i očekuje i od Narodnog Veća u Zagrebu da se što pre ostvari jedinstvena zajednička vlada sa sedištem u Beogradu.

Za slučaj plemenskog ili političkog cepanja, izjavljuju zastupnici Narodnih Veća u Sremu, kao izaslanici naroda, da se odlučuju za neposredno prisajedinjenje Srema Kraljevini Srbiji.

Za taj slučaj želimo da nas na konferenciji o miru zastupa Kraljevska Srpska Vlada.

Prethodni tekstVučić: Od 1. januara za prvorođeno dete 300.000 dinara, za studentkinje trudnice i mame neće važiti ispitni rokovi
Sledeći tekstObeleženo 75 godina Muzeja Srema