Na septembarskim računima stižu i preporuke za uštedu struje

Vlada Srbije donela je zaključak kojim se preporučuje “Elektroprivredi Srbije“ da domaćinstvima koja smanje potrošnju električne energije odobri popuste od 15 do 30 odsto na mesečni račun u periodu od 1. oktobra ove do 31. marta 2023. godine.

“Popusti iznose 15, 20 i 30 odsto i odnose se na smanjenje potrošnje za 5, 20 i 30 odsto sukcesivno. U praksi, svako domaćinstvo koje uštedi 5 odsto električne energije dobiće minimum 5 odsto popusta na račun”, rekla je Jadranka Ristić, direktorkom direkcije za javno snabdevanje u ogranku EPS Snabdevanje.

Ona je objasnila na koje stavke će se obračunavati popust za uštedu električne energije.

“Popust se obračunava na pojedine stavke na računu, na obračunsku snagu, trošak garantovanog snabdevača i utrošenu električnu energiju. Pored toga EPS će svim građanima uz septembarski račun dostaviti uputstvo za najefikasniju uštedu električne energije, a više informacija za racionalnu potrošnju može se naći na sajtu Elektroprivrede Srbije”, dodala je Ristić.

Dodala je da se popusti na električnu energiju odnose samo na građanstvo ne i na privredu.

“Trenutno se nalazimo u periodu energetske krize pa svaka ušteda znači našoj elektroprivredi. Dodala bih da pored ovih popusta, odobriće popust od 5 odsto i svim redovnim platišama, do 28. u mesecu”, rekla je Ristić za TV Kurir, piše Kurir.