Nacionalna nedelja zdravlja zuba – “Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom”

Ove godine Nacionalna nedelja zdravlja usta i zuba obeležava se od 16. do 22. maja 2022. godine pod sloganom “Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom”.

Ciljevi ovogodišnje kampanje nisu usmerene samo na značaj održavanja adekvatne oralne higijene i redovne posete stomatologu, već obuhvataju i preporuke za smanjenje unosa šećera, bezbedno fizičko okruženje, smanjenje ili prestanak konzumiranja alkohola i pušenja. Dobra higijena usta i zuba utiče na prevenciju mnogih oboljenja koja često nisu vezana samo za usnu duplju. Najčešća oboljenja usta i zuba kao što su karijes i parodontalne bolesti posledica su, između ostalog, i loše oralne higijene. Adekvatna higijena usta i zuba čuva zdravlje i drugih organa kao što su srce i krvni sudovi, bubrezi i zglobovi.

Naša Služba stomatološke zdravstvene zaštite godinama uspešno odgovara na sve zahteve pacijenata. Naši stručnjaci u svakodnevnom radu sa pacijentima savetuju ih kako adekvatno održavati higijenu usta i zuba, što utiče i na smanjenje mogućnosti oboljevanja celokupnog organizma.

Ciljevi obeležavanja Nacionalne nedelje zdravlja usta i zuba su: Ukazati na značaj oralnog zdravlja i na mogućnost da se primenom adekvatnih mera dobro oralno zdravlje može održati tokom čitavog života; Uticati na poboljšanje zdravlja usta i zuba dece i na stvaranje navike pravilnog održavanja higijene i primenu mera neophodnih za očuvanje oralnog zdravlja; Doprineti da se poveća broj ljudi sa očuvanim oralnim zdravljem; Podsticati donosioce odluka za podršku merama za unapređenje oralnog zdravlja stanovništva; Mobilisati sve sektore društva na zajedničke akcije koje imaju za cilj promociju oralnog zdravlja.

Opšte preporuke za očuvanje oralnog zdravlja su: Održavanje adekvatne higijene, što podrazumeva redovno pranje zuba ujutro i uveče kao i posle svakog obroka i korišćenje konca za zube, smanjenje unosa šećera i izbalansirana ishrana, posete stomatologu radi redovne kontrole, uklanjanje zubnog kamenca od strane stomatologa, prestanak ili smanjenje konzumiranja alkohola, prestanak pušenja.