Najlepša zgrada u Rumi dobija nove „stanare“

Foto: mojgradsm.rs

Već nekolio dana Gradska biblioteka „Atanasije Stojković“ Ruma priprema se da nastavi rad u novom prostoru rekonstruisanog Doma vojske u Rumi. Selidba knjiga počela je 14.jula i do sada je preneto oko 25.000 od preko 95.000 naslova, koliko broji ova rumska ustanova kulture. Prema rečima direktora Damira Vasiljevića Toskića, preseljenje knjižnog fonda, ali i čitave opreme trajaće do sredine septembra. Za to vreme, zaposleni u biblioteci su rad sa čitaocima organizovali tako da bude što manje totalnog prekida u radu.

„Dok traje selidba, jedan deo bibliotekara u Domu JNA je zadužen da odmah te knjige ulaže kako ne bismo gubili vreme. Osmislili smo logistiku na produktivan i efikasan način i mislim da ćemo rezultate videti jako brzo. Za sada ne radi naučno odeljenje i zavičajna zbirka, a od prvog avgusta ne radi ni odeljenje za odrasle. Mišljenja smo da biblioteka sa čitaocima neće raditi samo u trajanju od dve nedelje, a nadamo se da bi sredinom septembra preseljenje trebalo da bude završeno“ rekao je direktor Gradske biblioteke „Atanasije Stojković“ Ruma, Damir Vasiljević Toskić.

Foto: mojgradsm.rs

U novom prostoru rekonstruisanog Doma vojske na uglu Glavne i ulice Vladimira Nazora rumska biblioteka će dobiti dvostruko veći prostor, ali i uslove za organizaciju daleko obimnijih kulturnih sadržaja. Osim novih prostorija, tu je i velika sala sa binom koja daje daleko veće mogućnosti da se organizuju sva dešavanja koja se zamisle, dodao je Vasiljević Toskić.  Za samu binu kaže da je retkost među bibliotekama u zemlji.

Foto: mojgradsm.rs

Dom vojske je inače verovatno i najpoznatija građevina u Rumi, podignuta 1912.godine kao Hrvatski dom. Posle Drugog svetskog rata zgrada je pripala vojsci, da bi je posle decenija propadanja od Ministarstva odbrane otkupila Opština Ruma i krenula u njenu kompletnu rekonstrukciju. Sada joj je vraćen prvobitan izgled, boja, čak i ulaz, koji je dugo vremena bio zazidan. Rumljani starije generacije pamte ovo mesto na kom su se održavale igranke sredinom i u drugoj polovini prošlog veka. Mnogima je poznato da je baš na tom mestu svirala i čuvena grupa Azra, čiji je bubnjar Boris Lajner početkom osamdesetiih služio vojsku u Rumi. No o istoriji ove rumske lepotice pisaćemo novom prilikom, nakon svečanog otvaranja i organizacije prvog kulturnog događaja u nekadašnjem Domu Vojske, a današnjoj biblioteci „Atanasije Stojković“ Ruma.

(Redakcija Moj grad SM)

Medijski sadržaji realizovani su u okviru projekta “Kultura pod lupom” koji sufinansira Opština Ruma. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.