Nedimović: Imaćemo dovoljno pšenice za ceo Balkan

Foto: Printskrin/RTS

Počela je žetva ječma u Srbiji, uskoro će i pšenice. S druge strane, pandemija koronavirusa i kriza u Ukrajini izazvali su globalne nestašice hrane i inflaciju. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da će prinos pšenice u Srbiji biti bar tri miliona tona, što je dovoljno za ceo Balkan.

Ministar Branislav Nedimović kaže da se krenulo sa žetvom ječma, da će prinos biti bolji od desetogodišnjeg proseka, mada ne i rekordan. Za desetak dana počinje i žetva pšenice.

“Očekujem dobru proizvodnu godinu za pšenicu, bar tri miliona tona prinosa, zavisi od meteoroloških uslova. Ali u svetu su ogromni potresi na tržištu hrane, mi moramo da vodimo računa kao država šta se dešava. Mi jesmo veliki proizvođač hrane i proizvedemo dva i po puta više pšenice nego što nam je neophodno, ali ne treba zbog izvoza da u Srbiji ostanemo bez brašna i pšenice”, naveo je ministar.

Nedimović kaže da će Srbija imati dovoljno pšenice za ceo Balkan.

“Srbija potroši 1,3 do 1,5 miliona tona i za hleb i za sve ostalo, ostalo ide u izvoz”, rekao je Nedimović pojašnjavajući da to znači da imamo pšenice za dve i po Srbije.