Obeležen Svetski dan bubrega

Svetski dan bubrega obeležava se na inicijativu Međunarodnog društva za nefrologiju i Internacionalnog udruženja Fondacije za bubreg u više od 100 zemalja širom sveta. Od 2006. godine obeležava se svakog drugog četvrtka u mesecu martu. Ove godine obeležava se pod sloganom “Zdravlje bubrega za sve – pripremamo se za neočekivano, podržavamo ugrožene”.

Ovaj Dan, kao i prethodnih godina obeležen je u Gradskoj kući u organizaciji gradskog Udruženja bubrežnih invalida i Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine
Po rečima načelnika Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine Dražena Riđošića, hronična bolest bubrega je, na žalost, veoma česta, 1 od 10 odraslih ljudi u svetu boluje od ove bolesti. Rano otkrivanje bolesti omogućava pravovremenu negu i lečenje kako bi se sprečilo njeno napredovanje i smrtni ishod. Smrtnost povezana sa bolestima bubrega nastavlja da raste iz godine u godinu i predviđa se da ćena svetskom nivou hronična bolest bubrega biti 5. vodeći uzrok smrti do 2040. godine u svetu.

Zamenica predsednika Udruženja bubrežnih invalida Grada Sremska Mitrovica, Violeta Srbljanin, iskazala je zadovoljstvo, što se, nakon dužeg vremena, registruje pomak u svesti građana o značaju doniranja organa i što je mitrovačko Udruženje u prva četiri u zemlji koje se uključilo u Nacinalnu kampanju doniranja organa.Tome u prilog ide i činjenica da su nedavno u KC Vojvodine urađene dve kadaverične transplatacije bubrega.

Srbljanin je dodala da je nakon vidljivih pomaka u poslednjih desetak godina, epidemija virusa COVID19 gotovo zaustavila program transplatacije. I pored napora lekara, građani ne pristaju da doniraju organe preminulog člana porodice i time produže život onome kome je organ potreban. U Srbiji je u protekloj godini urađena samo jedna kadaverična i 13 živosrodnih transplatacija bubreg.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime