Obeležena 80. godišnjica stradanja meštana sela Jamena

U organizaciji Mesne zajednice i SUBNOR-a opštine Šid u selu Jamena obeležena je godišnjica stradanja meštana ovoga sela i okoline 1942. godine.

Prisutne su pozdravili Božo Simić, predsednik Saveta MZ Jamena, Jovica Stepanić predsednik SUBNOR-a Šida, zamenik predsednika opštine Šid Đorđe Tomić i potpredsednik SUBNOR-a AP Vojvodine Predrag Vukmirić.

Nakon velikog zločina nad šidskim Srbima, Jevrejima i Romima tokom leta 1942. godine, ustaše su se ustremile na većinska srpska sela u tadašnjem Šidskom srezu: Jamenu, Adaševce i Višnjićevo (Grk). Iz ova tri sela, pored prethodno u Jasenovac odvedenih 414 Roma, ustaše su u logor odvele i 697 Srba. Gotovo svi su ubijeni. Ukupno u toku rata samo je iz Jamene stradalo oko 1500 meštana.

Na našim prostorima 1942. godina ostaće duboko urezana u istoriju patnje i stradanja našeg naroda. To je godina stravičnog zločina nazvanog Racija koji je u južnoj Bačkoj odneo na desetine hiljada života, godina stradanja naroda Kozare i Potkozarja, godina krvavog ustaškog pira i akcije Viktora Tomića. U svim tim krvavim akcijama stradao je goloruki narod koji je svojim krvnicima bio kriv samo zato što je druge nacije, vere ili uverenja. Zločinci su im ubijali dostojanstvo, pravo na postojanje, a na kraju im oduzimali i život u brutalnim akcijama ili u logorima smrti poput Jasenovca. Ubijati maljevima i noževima i istrebljivati čitav jedan narod zbog imena, vere, nacije – ništa taj cilj ne može racionalno da objasni ostavljajući uvek otvoreno pitanje ZAŠTO. Ako je to bio pokušaj da se uništi čitav jedan narod, onda je taj projekat ipak propao jer smo svi mi deca tih nevinih žrtava, ili njihovi rođaci, njihova braća i sestre kroz čije će sećanje nastaviti da žive stotine hiljada znanih i neznanih nevinih žrtava jedne nakazne ideologije i ideje.

Kulturno-umetnički program upotpunili su đaci Osnovne škole „Filip Višnjić“ iz Jamene, a služen je i parastos žrtvama ovog stravičnog zločina.