Obeleženo devet godina od odbrane od poplava

Povodom obeležavanja 9. godišnjice odbrane od poplava u Gradskoj kući održana je sednica Gradskog štaba za vanredne situacije, na kojoj je bilo reči o aktuelnoj  hidrološkoj situaciji, sa osvrtom na mesec maj 2014. godine, a u holu Gradske kuće upriličena je izložba fotografija odbrane grada od nabujale reke Save.

Nakon obraćanja komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije Svetlane Milovanović, prisutni su pogledali kraći film koji je podsetio na jedinstvo Mitrovčana koji su branili grad od nadolazeće reke, uz pomoć ljudi koji su pristizali iz okolnih mesta. 

Kako je rekla gradonačelnica Svetlana Milovanović, kao i svakog meseca maja  ne možemo da se ne setimo te 2014. godine kada je naš grad bio ugrožen od nadiranja reke Save, reke koju svi Mitrovčani vole, posebno u letnjem periodu, ali nam je tada pokazala svoje drugo lice i to da uvek moramo biti na oprezu i spremni.

Milovanović je dodala da je trenutna situacija dobra, ali da uvek moramo biti u pripravnosti. Članovi Gradskog štaba za vanredne  situacije osvrnuli su se na 2014. godinu, na jedinstvo i slogu nadležnih službi, a ovim povodom Milovanović se zahvalila  tadašnjim članovima Gradskog štaba za vanredne situacije na čelu sa tadašnjim gradonačelnikom  Branislavom Nedimovićem, kao i hiljadama Mitrovčana i ljudima koji su došli iz drugih mesta i uspešno odbranili grad. 

Direktor VDP “Galovica” Jovica Gagrica je rekao da je Mitrovica danas mnogo opremljenija nego 2014. godine. Poseduje 1150 metara panela koji se, u slučaju potrebe, montiraju za 3 sata. 

Članovi Gradskog štaba za vanredne situacije na čelu sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović obišli su gradski kej, gde je na pokaznoj vežbi postavljeno 15m montažno – demontažnih panela za odbranu od poplava.

Podsećamo, 17. maja 2014. godine nivo reke Save dostigao je do tada nezabeleženih 863 centimetara.