Održan koncert makedonske trojke „Ad libitum”

Foto: Sirmiuminfo

U Galeriji „Lazar Vozarević” gostovao je prošlog četvrtka, makedonski trio „Ad libitum”. Na solističkom koncertu Trio se predstavio u specifičnoj kombinaciji duvačkih instrumenata flaute i klarineta/alt saksofona uz pratnju klavira.

Osobeni zvuk, neobične harmonije, moderna interpretacija, uz na momente prepoznatljiv makedonski melos osvojili su simpatije publike. Ansambl je poznat po izvođenju originalnih kompozicija savremenih autora, kako onih iz regiona, tako i sveta. Mnoga izvođenja spadaju među prva javna te vrste u koncertnoj praksi. Koncert je realizovan, pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu Republike Severne Makedonije.

Foto: Sirmiuminfo

Trio „Ad libitum” nastao je 2015.godine i ima bogat repertoar koji čine kompozicije iz svih muzičkih epoha, transkripcije, aranžmani i moderne kompozicije. Trio u sastavu Silvana Čulova Atanasova, flauta, Lazar Sokolov, klarinet i alt saksofon i Emilija Kabranova Filipova, klavir održao je brojne solističke koncerte od Skoplja, Vrnjačke banje, Makarske, Sarajeva, Negotina do Sofije i Drača.

Od 2021.godine su članovi Saveza muzičkih umetnika RS Makedonije.