Otvorena japanska fabrika guma u Inđiji

foto rtv branimir kozarov

Fabrika guma japanske kompanije Tojo tajers (Toyo tires) otvorena je u Inđiji, investicija je vredna 382 miliona evra, što je najveća japanska investicija u Srbiji do sada, prenosi RTV. Opština Inđija obezbedila je zemljište površine 63 hektara i neophodnu infrastrukturu.

foto printscreen 2

Otvaranju je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i izjavio da će to biti najbolja fabrika te kompanije u svetu i naveo da “Toyo Tires” želi da nastavi da investira u Inđiji. Vučić je tokom obilaska novih pogona rekao da ovaj investitor planira nova ulaganja u Inđiji.

“Ovo smo sanjali pre dve godine kada je počela gradnja fabrike. To će biti najveći izvoznik iz Srbije. Predstavnici kompanije su rekli da je otvaranje te fabrike samo početak i da hoće još da investiraju u nove pogone. Oni bi hteli opet ovde, a ja bih hteo na nekom drugom mestu, biće borba”, rekao je Vučić.

Predsednik je naglasio da će dolazak japanske kompanije puno značiti za Srbiju i načito Inđiju i okolna mesta

foto rtv branimir kozarov

U Inđiji će biti centar za proizvodnju pet miliona guma godišnje, za tržišta Evrope, Bliskog istoka, Afrike i Severne Amerike, saopštila je japanska kompanija.
Fabrika u Inđiji je prva grinfild investicija japanske korporacije Toyo Tire u Srbiji, ali i u čitavoj Evropi.

U postrojenju u Inđiji, kako je navedeno, primenjuju se inovativne tehnologije u procesu rada, uz poštovanje najviših svetskih standarda u zaštiti životne sredine.
Izvoz kompanije Toyo, kako je najavljeno na početku radova na gradnji fabrike u Inđiji 15. decembra 2020. godine, biće na nivou od 240 miliona evra, i biće jedan od najvažnijih i najmoćnijih izvoznika iz Srbije.

Vrednost zemljišta koje će biti otuđeno bez naknade Poreska uprava je procenila na 553 dinara po kvadratu, a da bi dobila ovaj vid državne pomoći, kompanija će morati da zaposli 523 radnika na neodređeno do 2023. godine.

To znači da je država Tojo tajersu namenila oko 5.700 evra nenovčane pomoći po zaposlenom.

Ukupno ulaganje investitora u materijalna i nematerijalna sredstva za ovaj investicioni projekat biće oko 364 miliona evra, a od toga najmanje 25 odsto ulaganja mora biti finansirano iz sredstava koja ne sadrže bilo kakvu državnu pomoć.

Pored radnih mesta, investitor se obavezao da investiciju zadrži na teritoriji Inđije najmanje pet godina od dana završetka projekta.

Ova japanska kompanija osnovana je 1945. godine u Osaki, a trenutno zapošljava oko 13.000 radnika širom sveta. Trenutno imaju sedam fabrika za proizvodnju guma i četiri za proizvodnju delova za automobile.

Proizvodnja guma čini 85 odsto ukupne prodaje ove kompanije, u asortimanu su gume za putnička vozila, kamione i autobuse, između ostalih.

Planirano je da fabrika u Inđiji bude centar za proizvodnju guma za evropsko i rusko tržište.

Toyo je najavio da će fabrika u Inđiji do 2023. godine sa oko 560 radnika, kako su preneli mediji, proizvoditi godišnje pet miliona Tojo guma.