Papa Franja imenovao novog katoličkog biskupa za Srem

Za novog biskupa koadjutora Sremske biskupije u Srbiji imanovan je Fabijan Svalina, objavila je katolička agencija IKA iz Zagreba, navodi dnevni list „Danas“.

On će biti pomoćnik biskupu Đuri Gašparoviću, a posle njegovog odlaska sa funkcije direktno će ga naslediti. Svalina je do sada obavljao dužnost direktora humanitarne organizacije Karitas u Hrvatskoj i direktora Hrvatske katoličke mreže, medijske institucije Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Sremsku biskupiju Rim je odvojio od Đakovačke mitropolije 2008. godine, a korene vuče još iz prvih hrišćanskih vremena, kada hrišćanstvo nije bilo podeljeno.

Katedrala biskupije je u Sremskoj Mitrovici, a sedište biskupa je privremeno u Petrovaradinu. Procenjuje se da u Sremu živi oko 50.000 katoličkih vernika.

Svetog Dimitrija, po kome je Sremska Mitrovica dobila ime, zajednički poštuju i katolička i pravoslavna crkva, kao i nekoliko drugih svetaca mučenika koje su ovde Rimljani pogubili. Katedrala biskupije je u Sremskoj Mitrovici, a sedište biskupa privremeno u Petrovaradinu.

Prethodni tekstOgrev za socijalno ugrožene porodice i interno raseljena lica u opštini Šid
Sledeći tekstDirektorica ARR poklonila komplete lektira školskoj biblioteci u Grgurevcima