Pas na prelazu Šid nanjušio 50.000 krijumčarenih cigareta

Službeni pas specijalno obučen pomogao je na prlazu Šid u otkrivanju pokušaja krijumačarenja gotovo 50.000 cigareta skrivenih u specijalno napravljenim šupljinama autobusa koji se iz Prizrena uputio ka Švajcarskoj.

Carinici i policija otkrili su krijumčarenje cigareta 13. januara, tokom redovne kontrole vozila na izlasku iz Srbije i za to je korišćen i službeni pas specijalno obučen za otkrivanje duvana i duvanskih proizvoda, saopštila je Uprava carina.

Pas je tokom kontrole aktivno reagovao na prostor u prednjem delu autobusa, odmah ispod fabričke šupljine namenjene za krevet vozača, što je carinicima bio dovoljan znak da ga treba detaljnije pregledati.

Prostor je očigledno bio smišljeno konstruisan, i zapečaćen metalnom pločom zalepljenom obojenim silikonom kako bi se što manje razlikovao od ostatka unutrašnjosti vozila.

Baš na tom mestu, u specijalno napravljenom bunkeru, otkriveno je 100 boksova cigareta marke ”Winston Blue” s akciznim markicama tzv. Kosova.

Zbog toga je, kako se navodi, autobus upućen na dodatni pregled carinskim mobilnim skenerom na čijem snimku su uočene nepravilnosti i u rezervoaru za gorivo.

Detaljnim pregledom tog dela vozila, konstatovano je da je i on prepravljan tako što je sečen i pregrađen, te su u toj šupljini do koje je bilo teško doći, carinici otkrili još 133 boksa iste marke cigareta.

Protiv 47-godišnjeg vozača sproveden je hitan prekršajni postupak u sudu u Sremskoj Mitrovici čiji je ishod novčana kazna od 200.000 dinara, zaštitna mera trajnog oduzimanja celokupnog tovara krijumčarene robe, kao autobusa koji je prepravljan sa namerom da posluži kao sredstvo za krijumčarenje, navodi Uprava carina Srbije.