Penzionerske kartice danas stupaju na snagu, penzije veće za 5,5 odsto

Foto: Tanjug
Penzionerske kartice, za koje se do sada prijavilo više od 920.000 starijih sugrađana, stupaju na snagu danas, kada će i penzije biti uvećane za 5,5 odsto.
Predsdnica Vlade Ana Brnabić naglasila je da će penzionerske kartice omogućiti sugrađanima da koriste pogodnosti u više od 620 obejkata, ustanova, trgovinskih lanaca.
“Od sutra možete da posetitie više od 620 objekata, usanova, trgovinskih lanaca gde ćete moći da ostvarite značajne popuste i uz sve prikupite dodatne bodove za nove, dodatne pogodnosti”, rekla je Branbić u subotu u Obrenovcu, gde je prisustvovala Digitalnoj ekspediciji.
Brnabić je apelovala i na ostale ponzionere koji se još nisu prijavili za penzionerske kartice da to učine.
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da današnji 1. oktobar Međunarodni dan starih, donosi dve lepe vesti za penzionere u Srbiji – penzije će biti veće za 5,5 odsto, a počinje i primena Penzionerskih kartica koje će najstarijima doneti brojne pogodnosti pri plaćanju roba i usluga.
Mali je, nakon potpisivanja sporazuma između Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i Banke Poštanska štedionica, koja se uključila u ovu akciju, rekao da se do sada za karticu prijavilo 920.000 penzionera, a da se u projekat uključilo više od 650 firmi i institucija.
“Osim velikog broja maloprodajnih lanaca uključio se veliki broj zdravstvenih ustanova, NIS, Putevi Srbije sa umenjenjem putarina za najstarije”, rekao je Mali u subotu.
Direktor Fonda PIORelja Ognjenović je istakao da se nastavlja sa širenjem tima Penzionerske kartice i dodao da je ona jedan od načina kojim država pokazuje da joj je briga o penzionerima prioritet.
Predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica je rekao da preko tekućih računa kod ove banke penziju prima 664.000 penzionera i naveo da penzioneima koji imaju Penzionersku karticu i otvore tekući račun kod ove banke u prvih šest meseci neće biti naplaćivana naknada za vođenje računa.
Navodeći koje će oni koji karticu imaju moći i da raspolažu penzijom do sedam dana pre zvaničnog dana uplate, a biće im niže i naknade za vođenje tekućih računa.