Poziv za učešće na “Sirmium music fest-u”

Čast nam je i iskreno zadovoljstvo da Vas obavestimo i pozovemo na VII Internacionalno takmičenje „SIRMIUM MUSIC FEST“, koje će se održati od  29. 03. do 02. 04. 2023. godine u Sremskoj Mitrovici, sa ciljem da okupi muzičke talente širom sveta. Već sedmu godinu zaredom takmičari imaju priliku da osvoje vredne nagrade, upoznaju renomirane profesore i druge izvođače i steknu dragocenu iskustvo u svom profesionalnom radu. Takmičenje se realizuje u organizaciji Udruženja „Sirmijum Gradus ad Parnassum“, u saradnji sa Muzičkom školom ”Petar Krančević” u Sremskoj Mitrovici, a pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Takmičenje će se održavati online i uživo, na dve lokacije: Galerija „Lazar Vozarević“ i Muzej Srema. Učesnici su: učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola i studenti Muzičkih akademija, a takođe i slobodni umetnici. Na takmičenju će se predstaviti u pet disciplina: klavir solo, klavirski duo, duvački instrumenti, kamerna muzika i solo pevanje.

Članove žirija koji će pratiti ovu manifestaciju čine svetski poznati muzičari iz Nemačke, Rusije, Rumunije, Srbije, Makedonije, Crne Gore: Anastasija Holc (sopran) / Srbija, Violeta Srećković (mecosopran) / Srbija, Marta Balaž (sopran) / Srbija, Valentina Taškova (sopran) / Srbija, Aleksandar Serdar (klavir) / Srbija, Slovenija, Igor Gryshyn (klavir) / Nemačka, Florin Burculescu (klavir) / Rumunija, Bojana Rodić (klavir) / Srbija, Nina Botić (klavir) / Srbija, Marija Šamoska Buđakovski (klavir) / Severna Makedonija, Irena Mijušković (klavir) / Crna Gora, Jelena Vlaović (flauta) / Srbija, Rudolf Homen (truba) / Hrvatska, Đuro Pete (klarinet) / Srbija, Hrvatska, Milan Čizmić (violina) / Srbija, Bojan Vukelić (saksofon) / Srbija, Zorana Jovanović (flauta) / Crna Gora, Olaf Böhme (klavir) / Nemačka, Leonid Janišen (klarinet) / Rusija.

Najbolji u svakoj disciplini će biti nagrađeni novčanim nagradama i titulom GRAND PRIX, a takmičari imaju mogućnost da osvoje i druge nagrade: Nagrada A. Skrjabin i Nagrada IN MEMORIAL Ljubiše Jovanovića za najboljeg duvača takmičenja i dr.

Svečani koncert otvaranja festivala održaće se 29. marta u 19 h u Galeriji „Lazar Vozarević“, na kojem će nastupiti pijanista, redovni profesor na Fakultetu Muzičkih umetnosti u Beogradu, Aleksandar SerdarDrugi koncert 01. aprila biće koncert članova žirija, humanitarnog karatera, koji će se takođe održati u sali Galerije „Lazar Vozarević“ sa početkom u 19 h. Održaće se i koncerti gde će nastupiti pobednici, 31. marta i 02. aprila.

Takmičenje je javno. Svi koji žele mogu doći da slušaju i da proprate takmičenje, koje je postalo jedna od najznačajnijih manifestacija muzičkog života Sremske Mitrovice, i kao takva doprinosi ukupnom razvoju muzičke umetnosti.

Unapred se srdačno zahvaljujemo svim profesorima i učesnicima na predstojećem učešću u VII Internacionalnom takmičenju „SIRMIUM MUSIC FEST“, kao i svim gostima koje očekujemo sa najtoplijom dobrodošlicom.

Margarita Vujović, direktor takmičenja