Danas u Ekonomskoj školi „9. maj“ profesionalni barista Bojan Stilin, održao je učenicima smera ugostiteljski tehničar prezentaciju na temu „Bar i barsko poslovanje“. Učenici su imali priliku da prave bezalkoholne koktele kao i da ih probaju.
Bojan Stilin profesionalni barmen i barista za Portal Moj grad SM je rekao: „Bivši sam učenik ove škole. Kada sam završio Ekonomsku školu smer birotehničar 2005. godine, otprilike kreće moj profesionalni put u ovim vodama. Sasvim slučajno iz radoznalosti krenuo da se bavim ovim poslom i onda sam se jednostavno u ovaj posao zaljubio. Komunikativan sam i volim taj neki odnos sa ljudima, to me uvek privlačilo i nekako sam se pronašao u ovom poslu. Naravno, tokom svoje dugogodišnje karijere sam se usavršavao, išao na razne edukacije i obuke. Danas sam ovde da bi svojim budućim kolegama pokušao da iz nekog svog iskustva prenesem znanje. Moje svo neko znanje je došlo iz moje želje da se edukujem. Pre svega to je na početku bio internet, s obzirom da je to negraničen izvor informacija a kada sam se zarazio ovim poslom, onda sam uz pomoć kolega i stručnih ljudi edukovao dalje. 2015. godine sam završio kurs za barmena u organizacij Bar kulture iz Beograda. Radim kao barmen i barista, imam svoj lokal Kreativni bar, radim ketering sa mobilnim barom“.
„Mladima bi poručio da je posao kojim planiraju da se bave u budućnosti, posao koji je pre svega naporan, ali veoma izazovan i zanimljiv i da svakako kao i svaki drugi posao traži dodatno usavršavanje. Ćetvorogodišnje njihovo školovanje je ulaznica za ono što će im se dalje dešavati u životu i moraju biti spemni za dodatno usavršavanje i dodatnu edukaciju tokom svoje karijere“ dodao je Stilin.
Na takmičenju pravljenje koktela koje je održano 2016. godine Stilin zauzeo je 6. mesto i stekao pravo da se edukuje u Berlinu, to je sve bilo u organizaciji Jegermajster nemačkog brenda koji je organizovao takmičenje i na kraju najbolje bariste vodio u fabriku i organizovao još neke dodatne obuke.
Bojan Stilin je 2019. godine učestovao na domaćem takmičenju u late artu u organizaciji Barkafe-a, što predstavlja veoma zanimljivu veštinu iscrtavanja mlečnom kremom slika na kafi. Na ovom takmičenju na kome je učestvovalo preko 300 takmičara, Stilin je osvojio 2. mesto i time se plasirao na regionalno takmičenje u Ljubljani gde je osvojio 4. mesto predstavljajući Srbiji.
„Izrazio bi zadovoljstvo što uspešni bivši učenici naše škole poput Bojana Stilina, nas posećuju i našim đacima prenose svoje znanje i iskustvo koje su stekli tokom svog školovanja, života i baveći se uspešno svojim zanimanjima“, rekao je direktor Ekonomske škole Novica Novaković.
Albert Major profesor praktične nastave u Ekonomskoj školi je rekao: „U okviru praktične nastave učenici treće godine smera ugostiteljski tehničar u okviru nastavnog plana obrađuju temu Bar i barsko poslovanje sa našim bivšim učenikom Bojanom Stilin. U prethodnih nekoliko godina uspostavili smo odličnu saradnju zbog sve većeg interesovanja učenika za baristu odnosno pripremanje koktela“.