Pre 1660 godina car JULIJAN sa vojskom ušao u SIRMIUM!

Flavije Klaudije Julijan, rođen 331. godine, bio je car iz Konstantinove dinastije. On je bio psolednji paganin na čelu Rimskog carstva i pokušao je reformisati tradicionalnu rimsku religiju.

Bio je poznat i pod nadimcima “Julijan Filozof” jer je voleo da proučava filozofiju a hrišćani su ga nazivali “Julijan Otpadnik” ker se odrekao hišćanstva.

U jesen 361. godine vojska cara Julijana ušla je u carski grad Sirmium.

Taj događaj zabeležio je i opisao, Amijan Marcelin, rimski oficir ali i istoričar koji je živeo u IV veku. Kako je živeo u vreme cara Julijana, imao je priliku da opiše događaje onako kako su se i dogodili.

“Kada se približio prostranim predgrađima, koja se na daleko pružaju, gomila vojske i ljudi svake vrste odvela ga je u palatu, uz mnogo baklji i cveća i uz mnogo želja za sreću, nazivajući ga avgustom i gospodarem. Obradovan ovim događajem i predznakom, i učvršćen u nadi na budućnost – da će, kao u ovoj mnogoljudnoj i slavnoj majci gradova biti primljen i u drugim mestima kao spasonosna zvezda – priredio je sledećeg dana trke dvokolica, na veliko zadovoljstvo naroda.”(Amijan Marcelin, Istorija, XXI, 10, 1-2).