Predstavljen projekat „Katalog biblioteka fruškogorskih manastira”

U Biblioteci „Gligorije Vozarović” predstavljen je projekat „Katalog biblioteka fruškogorskih manastira” autora Vesne Petrović. Projekat se realizuje pod okriljem Srpske čitaonice u Irigu, a uz blagoslov vladike Vasilija odvija od 2009. godine u bibliotekama fruškogorskih manastira.

Deo projekta koji se odnosi na popularizaciju biblioteka fruškogorskih manastira je i izložba „Rukopisna knjiga biblioteka fruškogorskih manastira”. Izložba je postavljena u Čitaonici biblioteke i biće otvorena do 1. jula.

Jedan od ciljeva  ovog velikog projekta je predstavljanje biblioteka fruškogorskih manastira stručnoj javnosti i razmena iskustava u radu.Realizuje se organizovanjem stručnih skupova. Teme skupova pod opštim nazivom „Manastiri i biblioteke čuvari kulturne baštine” su: stara štampana i rukopisna knjiga, značajne ličnosti iz manastirskog i crkvenog života, stručno uređenje biblioteka i sve ostalo što je vezano za rad biblioteka ovog tipa.

Radovi sa ovih skupova objavljuju se u istoimenom zborniku. Srpska čitaonica u Irigu je zajedno sa manstirom Velika Remeta izdavač zbornika.

U programu su učestvovali:

Vesna Petrović, bibliotekar savetnik, Sremska Mitrovica

Gordana Đilas, bibliotekar savetnik, Biblioteka Matice srpske

Dušica Grbić, bibliotekar savetnik, Biblioteka Matice srpske

Dubravka Simović, bibliotekar savetnik, Beograd

Vera Novković,direktor Srpske čitaonice u Irigu

Moravka Todić, viši diplomirani bibliotekar

Hor ” Polifonika”, dirigent Jovanka Ivanić