Preko 20 miliona dinara za rekonstrukciju Zavičajnog muzeja u Rumi

U Zavičajnom muzeju u Rumi u toku su radovi na zameni stolarije. Ovo je godina velikih ulaganja u objekte ustanova kulture na teritoriji rumske opštine, među kojima je i ovaj objekat, gde se izvode najopsežniji radovi, rekla je predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić. Posle sveobuhvatnih radova na presecanju vlage, što je ujedno bio i višedecenijski problem objekta pod zaštitom drzave, Opština Ruma finansirala je i zamenu kompletne stolarije. U toku ove godine u radove na obnovi zgrade muzeja iz budžeta Opštine Ruma izdvojeno je 20 miliona dinara.

“Posle rešavanja ključnog problema presecanje kapilarne vlage, finansiramo radove na zameni kompletne stolarije. Takođe su zamenjeni i oluci, slede radovi na elektroinstalacijama, potom zamena podnih pločica, podova u prizemlju, uvođenje centralnog grejanja kako bi se  iskoristio pun potencijal radova na presecanju vlage. Predstoji nam novo ulaganje u stalnu postavku, veliki broj muzejskih eksponata je već odnet na konzervaciju. Ako radovi budu tekli planiranom dinamikom očekujemo da ćemo krajem 2023. godine imati kompletno renoviran i rekonstruisan Zavičajni muzej” rekla je predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić.

U narednoj godini radiće se i dalje, pa je u planu uvođenje centralnog grejanja, gde je projektovana vrednost radova oko šest miliona dinara. Radove na elektroinstalaciji vrednosti oko devet miliona dinara zajedno će finansirati Opština Ruma i Ministarstvo kulture. Kako se budu sušili zidovi nakon presecanja vlage, tako će se raditi i na sanaciji zidova, ali i novim podovima, kako bi se stvorili uslovi za stalnu postavku. Eksponati za stalnu postavku su u postupku konzervacije i u toku su pregovori sa dizajnerima.

A kada je konzervacija u pitanju, radi se i na očuvanju vrednog arheološkog eksponata a to je čamac monoksil, pronađen 2018. na reci Savi kod Sremske Mitrovice, koji je smešten u Zavičajni muzej u Rumi. Zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture Zavičajni muzej Ruma započeo je realizaciju projekta „Preventivna zaštita, konzervacija i restauracija čamca sa konačnom prezentacijom u adaptiranom prostoru Zavičajnog muzeja u Rumi“.

Prva etapa projekta podrazumevala je izradu postolja za čamac, nakon čega su uzeti uzorci materijala za laboratorijske analize, a potom su usledili konzervatorski i restauratorski radovi. Čamac – monoksil, jednodelna lađa izdubljena od debla hrasta, za koji se pretpostavlja da potiče iz vremena Turaka, 2018. godine je izvađen iz korita reke Save u Sremskoj Mitrovici.

(Redakcija Moj grad SM)

Medijski sadržaji realizovani su u okviru projekta “Kultura pod lupom” koji sufinansira Opština Ruma. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.