Primena dronova za održavanje fudbalskih terena

Danas je na stadionu „Radničkog” u Sremskoj Mitrovici, predstavljena primena dronova u održavanju fudbalskih terena što je danas praktično prikazano. Ovaj projekat realizuju „Agrodron tim” iz Beograda i Poljoprivredna stučna služba Sremske Mitrovice.

Ovo je još jedna od brojnih mogućnosti ovog drona, a nedavno je primena dronova prikazana i na Danima polja.

Stevan Savčić direktor Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica rekao je: „PSS je u realizaciji Projekta „Upotreba dron-prskalice u poljoprivredi” i mi smo našu temu nadogradili i želeli smo da pokažemo da dron može da se koristi i za tretmane fudbalskih terena. Navodnjavanje terena dovodi do toga je tlo rastresito, tretmanpm traktora i prskalicom ostaju ripne i dolazi do oštećenja. Na ovaj način, teren se ne oštećuje. Rezultati će biti iskazani putem sajta i predavanja Zimske škole krajem godine, u poređenju sa običnom prskalicom, odraziće se na sam prinos što je najbitnije za naše poljoprivrednike.”

Dragan Despotović sportski direktor FK „Radničkog” iz Sremske Mitrovice kaže da je ovo jedan od boljih terena u zemlji, i da je sve do sada rađeno mehanički, bacano je đubre traktorom i prskano je prskalicama: „Ovo danas što smo videli je nešto sasvim novo, sigurno za 95% ne samo Srbije nego i regiona, puno je praktičnije i lakše, kada to uđe u neku fazu da se koristi na širem nivou biće i pristupačnije. Sigurno je bolje i za same klubove, na brži, jednostavniji i praktičniji način i u nekim drugačijim vremenskim uslovima i posle nekih velikih kiša može prskati što je isto jako bitno za terene. Ovo što smo videli tokom prezentacije je nešto što će nam, uz naprednu tehnologiju svima koristiti. Ovo je najbolja stvar koja se desila u poslednje vreme i meni je drago što ćemo mi u tom delu biti jedan deo avangarde i pokazatelj drugim klubovima da može biti lakše i praktičnije.”

Interesovanje  profesionalne javnosti i pojedinačnih poljoprivrednika je veoma veliko zato što ovakva tehnologija omogućava velike uštede, velike benefite kroz očuvanje vrednosti useva onda kada su najugroženiji. Pravovremenim dejstvom omogućava i delimično uštedu hemijskih sredstava, tako što ih primenjuje kada su najefikasnija, a mogu se raditi i varijabilne, zonirane i sve druge moderne varijacije tretmana ukoliko je velika proizvodnja, moguće je mapirati stanje useva i zasada.