Radovi u Zavičajnom muzeju u Rumi

Foto: mojgradsm.rs

Na zgradi Zavičajnog muzeja u Rumi počeli su i drugi radovi na obnovi objekta. Ove godine prvobitno su počeli radovi na sanaciji kapilarne vlage u objektu starom 250 godina. Oni se nastavljaju i u drugim segmentima, kako bi konačno mogle da budu oformljene i vredne stalne postavke, ali i kako bi se objekat sačuvao od daljeg propadanja. Problem kapilarne vlage je rešen, a nastavljaju se i drugi radovi u unutrašnjosti, poput zamene stolarije, elektroinstalacija, telekomunikacionih i protivpožarnih instalacija, alarmnih sistema i drugo.

Foto: mojgradsm.rs

“Počelo je sa radovima zbog kapilarne vlage u zidovima, pa je prostor u prizemlju bio neuslovan za držanje eksponata i stalne postavke. Nastavljeno je sa svim ostalim radovima i uz pomoć lokalne samouprave i Ministarstva kulture pokušaćemo da izguramo i napravimo stalnu postavku, koja zahteva obimne poslove, to su ogromni radovi. Sama postavka će biti jedinstvena i imaće segment geološke prošlosti Srema, arheološki, istorijski, etnološki, umetnički i deo primenjene umetnosti. Svakako svoje mesto u stalnoj postavci će naći i brojni pedmeti iskopani tokom arheoloških istraživanja na lokaliteitu Adžine njive kod Klenka”, rekao je Uroš Nikolić, arheolog kustos Zavičajnog muzeja Ruma.

Foto: mojgradsm.rs

U toku je i sama reorganizacija depoa i prostora, a deo postavke se čuva u zgradi nekadašnje gradske biblioteke u centru grada. A i sama Gradska kuća u Rumi, nekadašnja kuća Ostojića naredne godine bi mogla postati depadans Zavičajnog muzeja Ruma.

Foto: mojgradsm.rs

Kako je najavila predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić, uskoro slede unutrašnji radovi na kući. Gradska kuća tokom prepodnevnih časova predstavlja mesto gde svoj posao radi predsednik Opštine i deo Opštinske uprave, a nakon završetka radova na kompletnom unutrašnjem uređeju naredne godine će postati mesto otvoreno za poseticoe koje će tuda voditi kustosi Zavičajnog muzeja.

Foto: mojgradsm.rs

(Redakcija Moj grad SM)

Medijski sadržaji realizovani su u okviru projekta “Kultura pod lupom” koji sufinansira Opština Ruma. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.