Rekonstrukcija objekta Zavičajnog muzeja u Rumi

Foto: mojgradsm.rs

U Zavičajnom muzeju u Rumi završena je prva faza rekonstrukcije objekta koji važi za jedan od najstarijih u Rumi. Tokom prve faze radova rešen je najveći problem sa kojim su se susretali zaposleni u ovoj zgradi, a to je vlaga.

Planirani su i ostali radovi na uređenju fasade i samog objekta, ali neki od njih će morati da sačekaju jojš neko vreme, napomenuli su izvođači radova koji su radili na presecanju kapilarne vlage. Za taj poslao Opština Ruma je izdvojila 12 miliona dinara. Predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić, nedavno je rekla da je ovaj problem bio evidentan nekoliko decenija i da je zbog toga bilo onemogućeno formiranje stalnih postavki u zgradi muzeja.

Foto: mojgradsm.rs

„Sada,  po rečima stručnih ljudi,  moramo da sačekamo oko godinu dana kako bi se vlaga isušila iz zidova. Tek nakon toga možemo pristupiti radovima na fasadi i unutrašnjosti. To čekanje nas ipak ne sprečava da radimo nešto drugo što smo planirali, a to je zamena stolarije, elektroinstalacije, zamena podova u prizemlju, hoblovanje parketa na spratu. Inače sve se radi prema dozvolama koje je izdao Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica jer se radi o objektu koji je kao nepokretno kulturno dobro pod zaštitom. Kako nam radovi budu dozvoljavali, krenućemo sa pripremom stalne postavke na spratu, a kada budemo bili u mogućnosti i u prizemlju. Praktično radimo kompletnu rekonstrukciju, osim krova, koji je rekonstruisan 2006. godine i koji je u dobrom stanju“,  rekla je predsednica Opštine Ruma, Aleksandra Ćirić.

Objekat u kom je smešten Zavičajni muzej Ruma podignut je 1772.godine, a poznato je da je današnja moderna Ruma osnovana 1746.godine. Zgrada je zadužbina porodice Pejačević koja je i osnovala Rumu kao gradsko naselje i slobodno trgovište za vreme habzburške carice Marije Terezije. U vreme podizanja zgrada je bila namenjena za meštovitu školu, a poslednji put je rekonstruisana 1986.godine.

(Redakcija Moj grad SM)

Medijski sadržaji realizovani su u okviru projekta “Kultura pod lupom” koji sufinansira Opština Ruma. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.