RHMZ izneo novu prognozu za oktobar: Toplo-hladno-toplo, a evo da li da spremate jesenju odeću

Profimedia

Prema vremenskoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ponedeljak će u Srbiji biti hladan. Po kotlinama i dolinama reka zapadne i južne Srbije očekuje se kratkotrajna magla, dok će tokom dana biti pretežno sunčano uz malu ili umerenu oblačnost.

Kako je za „Blic“ najavio Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ), već prvog dana jeseni, u subotu 23. septembra temperature su bile 10 stepeni iznad proseka, a zatim je usledila kratkotrajna epizoda nepogoda sa velikom količinom padavina.

Sovilj prognozira topao oktobar i toplu celu jesen. Prema njegovim rečima, ipak, pozitivno odstupanje temperature neće biti kao u septembru.

– Imali smo septembar koji će sigurno biti na vrhu liste najtoplijih. Trenutno je to pozitivno odstupanje temperature čak +5 stepeni. Znači da je ovaj septembar za čak 5 stepeni topliji u odnosu na prethodni 30-godišnji period. I oktobar i nastupajuća jesen, iako će imati pozitivno odstupanje temperature, ono će biti manje. Očekuje se od +1 do +2 stepena odstupanje. Tako je prognozirana srednja maksimalna temperatura za oktobar od 18 do 21 stepen u nižim predelima. Procenjuje se da bi moglo da bude do pet letnjih dana u nižim predelima, a to su dani kada maksimalna temperatura prelazi 25 stepeni – kaže za „Blic“ meteorolog Slobodan Sovilj.