„Romsko veče“ na Gradskom u Rumi

Foto: Sremske vesti

Uz muziku, ritam, pesmu i igru Rumljani su uživali u čuvenom romskom tamburaškom melosu, oplemenjenim šarenilom tradicionalnih romskih nošnji, na Gradskom trgu  prezentovano je bogato romsko kulturno – umetničko nasleđe.

Koncertu su prisustvovale i pokrajinska poslanica Jelena Jovanović i predsednica Izvršnog odbora Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Srbije Pava Novakov Čabrilovski koje su saglasne u oceni da je odluka Opštine Ruma da „Romsko veče“ uvrsti u zvanični program ovogodišnjeg „Kulturnog leta“ veoma značajna za bolju budućnost, ali i svojevrsno priznanje da rumska lokalna samouprava Rome posmatra kao ravnopravni deo društva.

Foto: Sremske vesti

„Ruma je multietnička sredina, koja poštuje različitosti, a dobro znamo da kulturom razbijamo sve predrasude stereotipe i stvaramo bolju međuljudsku klimu“, poručila je Pava Novakov Čabrilovski pohvalivši saradnju sa Opštinom Ruma i koordinatorku za romska pitanja u Rumi Danijelu Tadić, koja je i inicirala „Romsko veče“.

Foto: Sremske vesti

Opština Ruma dala je ogroman doprinos u poboljšanju položaja romske nacionalne zajednice, smatra poslanica Jovanović i veruje da će se kroz zajedničku saradnju mnogi problemi rešiti.

„Ruma sprovodi veoma uspešno lokalni akcioni plan za zapošljavanje Roma, daje aktivnu podršku romskim učenicima i čvrsto je rešena da sa nama okonča višedecenijski problem romskog naselja „Rupe“. Nedavno smo zajedno obišli to naselje i iskreno se nadam da će u budućnosti i taj problem stanovanja naših sugrađana biti rešen“, rekla je Jelena Jovanović.

Foto: Sremske vesti

Romi su kao narod nadaleko poznati po svojoj igri i pesmi, a uključivanje u program „Kulturnog leta“ samo je jedan od načina da se da podrška ovoj nacionalnoj zajednici napominje zamenica predsednice Opštine Ruma Biljana Popović Jovanović.

„Ima mnogo posla, pokrenuli smo dosta stvari, sigurno da nikad ne može sve biti idealno, ali mi smo odlučni u nameri da pomognemo romskoj nacionalnoj zajednici, da stvari menjamo na bolje. U obrazovanju je ključ napretka, tu smo stavili akcenat, naravno važna su i stambena pitanja, zaposlenje, sistematski vodimo računa o svim važnim segmentima života“, izjavila je Biljana Popović Jovanović.