Ruma: Počinje osmi ciklus projekta “Participativno budžetiranje”

Od 19. septembra Opština Ruma započinje novi ciklus projekta po kojem je prepoznatljiva – “Participativno budžetiranje”.

Osmu godinu zaredom građanima rumske opštine omogućeno je da direktno učestvuju u kreiranju opštinskog budžeta.

Predlaganje projekata počinje u ponedeljak 19. septembra i trajaće do srede, 28. septembra 2022 godine.

Učešće građana u što većem broju pomoći će lokalnoj samoupravi da još bolje sagleda potrebe naše zajednice.

Ove godine akcenat će biti stavljen na elektronsko predlaganje projekata, a projektne ideje će se slati na dobro poznati mejl: participativno@ruma.rs.

Upitnik za prikupljanje projektnih ideja se može preuzeti na Zvaničnoj prezentaciji Opštine Ruma www.ruma.rs (od 19. septembra) i u dve zgrade Opštinske uprave u Rumi (Glavna 107 i Orlovićeva 5), kao i u svim seoskim mesnim kancelarijama, gde će u pomenutom periodu biti postavljene i glasačke kutije u koje građani mogu ubaciti predloge.

Svaki građanin može da predlozi koliko god želi projekata, ne postoji ograničen broj, ali bi trebalo da projekti budu u interesu svih građana, kao i da su u nadležnosti lokalne samouprave.

Nema ni finansijskih ograničenja za projekte, ali akcenat, kao i do sada, treba da bude na mikro projektima, od lokalnog značaja.

Do sada je kroz sedam ciklusa “Participativnog budžetiranja” u opštinski budžet uvršteno 29 različitih projektnih ideja koje su realizovane na više lokacija širom rumske opštine, a za tu namenu izdvojeno je 139.432.800 dinara.

Opština Ruma poziva sve građane da uzmu učešće u novom ciklusu “Participativnog budžetiranja”, prvo predlaganjem projektnih ideja, a nakog toga i glasanjem za one najbolje projekte koji će biti uvršteni u opštinski budžet za 2023. godinu.