„Rumskom školstvu s ljubavlju” – Svečanost u čast rumskih prosvetara

Odbor za versku nastavu Eparhije Sremske i zahvalne generacije rumskih đaka, uz podršku rumskih škola i institucija kulture organizovali su sinoć u Velikoj dvorani Kulturnog centra „Brana Crnčević” priredbu pod nazivom „Rumskom školstvu s ljubavlju”.

Događaj je organizovan sa ciljem da se pruži podrška učiteljima, nastavnicima, profesorima, učenicima i roditeljima, ali pre svega da se oda zahvalnost prosvetnim radnicima za sveokupno uloženi trud u obrazovanje i vaspitanje generacija i generacija rumskih đaka.

Umetničko veče protkano tradicionalnim notama, sa jasnom upućenom porukom da su ljubav, poštovanje, razumevanje i međusobno pomaganje potrebniji našem društvu više nego ikad, otvorio je Hor učenika OŠ „Zmaj Jova Jovanović”, kojim je dirigovala Bojana Mahovac.

Uvodnu reč dao je dr Vojislav Jelić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu naglasivši da su porodica, škola i država osnovni stubovi svakog društva.

„Na civilizacijskom i kulturnom nivou to su stubovi koji čine svako društvo. Oni ne mogu jedni bez drugih, moraju uvek da budu zajedno. Tamo gde imamo zdrave članove porodice, imaćemo i dobru školu, a posle i uređenu državu. Ne mozemo probleme rešavati delimično, parcijalno, moramo ih sagledati u celosti, jer nisu nedaće zadesile isključivo samo naš narod, već je sigurno čovek na planeti u problemu“, kazao je dr Jelić ispričavši i poučnu priču o važnosti gledanja vrlina kod ljudi, a ne isključivo mana, završivši svoje izlaganje nadom da više niko nikad neće ukrasti proleće Srbiji, kao što je to učinjeno nedavnim tragedijama.  

U sinoćnjem programu su učestovali i Jasmina Trumbetaš Petrović, prvakinja beogradske opere, uz klavirsku pratnju Katarine Rakanović iz Rume. Sjajna Mia Matić učenica rumske OŠ „Dušan Jerković” pred brojnom publikom predstavila je svoj raskošni recitatorski talenat.

Pesnik Blagoje Rogač pesmama „Pismo učitelju“ i „Stani malo strašni svete“ nevinim, emotivnim stihovima satkanim iz duše je izmamio gromoglasne aplauze publike, baš kao i dramska umetnica Biljana Đurović. Maestalnom glumom Biljana je kroz lik Nadežde Petrović Rumljanima dočarala sav užas rata, sudbine srpskih ranjenike u valjevskoj bolnici, a potom je uputila i kritiku modernom društvu kazivajući reči Svetog vladike Nikolaja Velimirovića.

Beogradski muški hor pod dirigentskom palicom protođakona Vladimira Rumenića veče je ukrasio spletom duhovnih pesama uz dodatak romanse Jovana Jovanovića Zmaja „Tiho noći”.

Muzičko – prosvetni program sjajnom izvedbom upotpunio je Gradski tamburaški orkestar “Branko Radičević”, sa umetničkim rukovodiocem Smiljanom  Jančić.

Direktorica OŠ „Zmaj Jova Jovanović” Žaklina Negovanović je izrazila nadu da će ovakva svečanost postati tradicionalna, naglasivši da je čast i privilegija raditi u prosveti, ali da taj posao nosi ogromnu odgovornost.

„Glavno oružje svakog čoveka mora biti znanje, a mi kao prosvetni radnici imamo odgovornost i prema precima i prema potomcima. Mi stvaramo buduće generacije ove zemlje, a time i budućnost naše zemlje. U rukama naših profesora i učitelja nalazi se budućnost svih nas. Srpsko školstvo je postojalo zahvaljujući duhovnim osnovama, koje je postavio Sveti Sava na temeljima pravoslavlja. U smutnim i preteškim vremenima to je bila jedina svetlost i put za spas srpskog roda. Na nama je da to održimo i nastavimo, da društvo u kojem živimo unapredimo i oplemenimo”, poručila je direktorica Negovanović.