Sanacija štete na Fruškoj gori trajaće i do godinu dana

Foto: Vojvodina uživo
Jako nevreme koje je prethodnih dana u više navrata pogodilo Vojvodinu, ostavilo je brojne posledice i na Fruškoj gori. Zaposleni u Nacionalnom parku “Fruška gora” procenjuju da će sanacija štete trajati i do godinu dana.

U toku vremenskih nepogoda, stabla koja su pala oštetila su ogradu prihvatilišta Nacionalnog parka “Fruška gora” u kom borave, između ostalog, bizoni i jeleni. Tom prilikom, bežeći od oluje, životinje su otišle van ograde, međutim, ubrzo su locirane i vraćene u prihvatilište.

Pored situacije sa životinjama, oluja je nanela veliku štetu i šumskom ekosistemu Nacionalnog parka “Fruška gora”. Do sada je procenjena samo okvirna šteta. Razmere su velike, a zaposleni navode da će im trebati mnogo vremena da saniraju štetu.

Pored pomoći Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, ovakve situacije zahtevaju i pomoć građana. Zato zaposleni iz Nacionalnog parka “Fruška gora” apeluju na sve posetioce i korisnike staza da u okviru planinarskih društava i volonterskih centara učestvuju u saniranju štete.