Srem Folk Fest: Predstavljamo KUD Kolovit iz Gradiške

KUD “KOLOVIT” – Gradiška, REPUBLIKA SRPSKA, BiH

Kulturno umetničko društvo „Kolovit“ iz Gradiške je dobrovoljna društvena organizacija, osnovana radi ostvarenja zajedničkih potreba i interesa građana, a NAROČITO DECE I OMLADINE u oblasti kulturno-umetničkog rada. Društvo je osnovano 1992. godine, a trenutno sedište mu je u zgradi Ustanove Kulturni Centar.

Osnovna delatnost Društva je negovanje i održavanje kulturne baštine i tradicionalnih oblika narodne kulture, kao potrebe građanstva i razvijanje amaterizma. Delovanje se ostvaruje u skladu sa potrebama lokalne zajednice i šire društvene zajednice u kojoj Društvo deluje. Društvo danas broji oko 350 aktivnih članova podeljenih u 9 programskih folklornih jedinica, 4 sekcije modernog plesa, 3 pevačke grupe i orkestar.

Od 2002. godine „Kolovit“ je organizator višednevnog Međunarodnog festivala narodne pesme i igre, u sklopu Manifestacije Gradiška jesen, kapaciteta 8 ansambala iz zemlje i inostranstva. Od 2012. organizator Festivala veteranskih ansambala i od 2013. organizator Festivala dečijih ansambala.

Od 2008. Društvo je počelo sa etnokoreološkim i etnološkim istraživanjem i obilaskom terena Lijevče polja, koje je i danas aktuelno iako je sakupljen veliki deo građe. Na svoj repertoar je Društvo uvrstilo igre, pesme, muziku i nošnju upravo kraja iz koga dolazi, predstavljalo se na mnogobrojnim festivalima i osvojilo vredna priznanja za tu postavku (bronzanu medalju i specijalnu nagradu za najbolju izvornu koreografiju, na Evroskoj smotri srpskog folklora dijaspore i okruženja, u Beogradu 2015. godine, u konkurenciji 52 ansambla).